Asbest is een nogal omstreden onderwerp. Ontzettend veel oudere huizen en bijgebouwen bevatten dit bouwmateriaal, omdat het brandwerend is en goed isoleert. Maar de schade die de vezels kunnen veroorzaken aan de menselijke gezondheid is niet mals. Daarom wil de overheid ervan af. Al meerdere malen heeft ze als deadline een stip op de horizon geplaatst, maar die is ook alweer meerdere malen opgeschoven. Het huidige doel is 2028, maar alle asbest in Nederland saneren is maar moeilijk haalbaar in zo’n korte tijd. Toch is het heel belangrijk dat het gebeurt, want asbest verwijderen is ontzettend gevaarlijk. De vezels die vrijkomen zodra je met het product aan het werk gaat, kunnen nare ziektes veroorzaken als je ze inademt. We vertellen je in dit artikel waar asbest kan zitten in je huis en wat je eraan kan doen om het materiaal te laten verwijderen.

Waar zit asbest in verwerkt?

Zoals we eerder al vertelden, zit asbest in veel producten verwerkt. Denk hierbij aan de golfplaten die je op de schuur hebt liggen, afvoerbuizen en schoorstenen. Maar asbest is ook nog veel verfijnder verwerkt, zoals in plafondplaten, vensterbanken en kit. Als je er niks mee doet, gebeurt er ook niks. Maar zodra je het materiaal gaat beschadigen, breken of zagen, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, komen asbestvezels vrij. Deze zijn niet met het blote oog te zien. Het is een kriem om al die vezels veilig weg te zuigen en daarom ben je al snel verplicht om de sanering door een professioneel bedrijf te laten uitvoeren. Anders dwarrelen de vezels nog jaren later door je woonkamer en dat wil je niet. In sommige gevallen mag je asbest zelf verwijderen tot 35 m2. Dat is toegestaan, als de kans nihil is dat de vezels loskomen en zich kunnen verspreiden.

Hoe kan ik asbest verwijderen?

Eigenlijk is het antwoord hierop heel simpel: laat een asbestinventarisatie van je huis doen als het tussen 1960 en 1993 gebouwd of verbouwd is. In die jaren is namelijk veelvuldig gebruikgemaakt van asbest bij huizenbouw. Een asbestinventarisatie moet je zien als een onderzoek naar de aanwezigheid van asbest. Deze professionals weten waar het in kan zitten en herkennen bouwmateriaal met verwerkte asbest direct. Indien nodig wordt een monster genomen en onderzocht in het lab. In een rapport worden alle bevindingen gerapporteerd, waardoor je een mooi overzicht krijgt. Daarin staat de mate van aanwezigheid van asbest, de bijkomende risico’s en ook de hoogte van het risico voor het saneringsbedrijf. En goed om te weten: een asbestinventarisatie is verplicht vanuit de Nederlandse wetgeving. Dit geldt voor bouwwerken, objecten of constructies van voor 1 januari 1994, voorafgaand aan sloop, renovatie of onderhoud in bouwwerken en objecten.