Wanneer je op zoek bent naar een woning, zal het vast wel eens zijn opgevallen dat je bij de vraagprijs vaak k.k. ziet staan. Dit staat niet voor klein kamertje, maar voor kosten koper. Kosten koper zijn alle kosten die door de koper gemaakt worden om eigenaar van de woning te worden. Dit klinkt als flinke opdracht, maar eigenlijk is het goed te overzien. het zijn alle bijkomende kosten die gemaakt worden tijdens het kopen van een huis. Gemiddeld ligt het kosten koper percentage rond de 6% van de woningwaarde.
Wat betekent kosten koper?
Onder de kosten koper in 2022 verstaan we onder andere de overdrachtsbelasting, de notariskosten en aanvullende kosten. Al deze bedragen worden niet meegenomen in de koopsom van de woning en dat betekent dat de koper ervoor opdraait. Hoeveel de kosten koper is hangt af van de woning die je koopt. Hoe duurder het huis, hoe meer je dient te betalen.
Wat is de overdrachtsbelasting?
Wanneer je een woning gaat kopen moet je er rekening mee houden dat je altijd overdrachtsbelasting moet betalen. Dit is 2 % van de koopsom. Deze belasting is tot onze spijt , helaas niet aftrekbaar bij de belasting. Maar ben je onder de 35 jaar dan kun je hier wel een vrijstelling voor aanvragen. Wil je deze vrijstelling? Dan moet je even gezellig langs de notaris gaan om te verklaren dat je er ook daadwerkelijk gaat wonen en je moet aantonen het huis niet duurder is dan €400.000. Ben je geloofwaardig dan kun je de overdrachtsbelasting lekker laten zitten.
Maar ook in andere gevallen kun je onder de overdrachtsbelasting uitkomen:
- Wanneer je mede-eigenaar wordt van een huis.
- Wanneer je een huis erft.
- Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt.
Wat zijn de notariskosten?
Een huis kopen betekent dat je altijd een notaris in moet schakelen. De notaris is namelijk verantwoordelijk voor het opstellen van rechtsgeldige aktes. Zoals bijvoorbeeld de hypotheekakte en de transportakte. Daarnaast regelen ze ook de inschrijving bij Kadaster. Het Kadaster houdt gegevens bij van alle gebouwen in Nederland, zodat de overheid overal van op de hoogte is. Deze punten zal je dan ook kunnen vinden op de factuur van de notaris, net zoals de verrekening van de zakelijke lasten van de koper en het huis. Dit zijn vooruitbetalingen aan de gemeente zoals de rioolheffing. Een voordeel; de koper kiest de notaris uit! Kies dan ook iemand die een mooie prijs vraagt en alles op orde heeft.
Meer informatie
De belangrijkste onderdelen van de kosten koper zijn dus de overdrachtsbelasting en de notariskosten, maar er zijn ook nog aanvullende kosten. Hier kun je meer over lezen in ons andere artikel over de kosten koper. Ook vind je hier meer informatie over het berekenen van de kosten koper en over de kosten koper en starters.