Na jaren in een huurhuis of studentenhuis te hebben gewoond is het nu toch eindelijk tijd om een eigen woning te vinden. Een huis dat je echt, maar dan echt volledig, naar smaak in kan richten, zodat het een plekje wordt waar je volop van kunt genieten. Nu kan het zo zijn dat het huis waar je oog op is gevallen net wat duurder is dan je zou willen of dat je binnen jouw prijsrange geen leuke woning kunt vinden. Dan heb je het geluk, omdat je starter bent, dat je gebruik kunt maken van een starterssubsidie om een huis te kopen. Dit wordt ook wel een starterslening genoemd en zorgt ervoor dat alles even net wat betaalbaarder wordt.

Wat is een starterslening?

Het is dus interessant om je te verdiepen in de starterslening. Het SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten heeft dit potje gecreëerd voor de starters op de woningmarkt. Eigenlijk is het dan ook een lening die je kunt afsluiten bovenop je hypotheek. Stel dat je volledig bent gevallen voor een woning van €220.000, maar je kunt maar €180.000 lenen, dan ontstaat er dus een gat. Dit gat kun je opvullen met de starterslening.

Wat zijn de voorwaarden voor een starterslening?

Om in aanmerking te komen voor een starterssubsidie, om een huis te kopen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Hoe deze voorwaarden eruit zien verschilt per gemeente. De desbetreffende gemeente bepaalt dan ook of jij in aanmerking komt voor een starterslening. Daarnaast is het ook zo dat niet iedere gemeente deze lening aanbiedt. Raadpleeg dan ook altijd eerst de gemeente en vraag naar de voorwaarden. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoeveel is de starterslening?

Hoeveel je kunt krijgen doormiddel van de starterslening hangt opnieuw af van de gemeente. Toch zijn er een aantal dingen waar je nu al wel rekening mee kunt houden:

  • Het maximale leenbedrag ligt meestal rond de €30.000.
  • Je kunt meestal maximaal 20% van de koopsom lenen.
  • De maximale koopsom van de woning mag €310.000 zijn.
  • De starterslening moet met een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) worden verstrekt.
  • De rente van je gewone hypotheek moet voor minimaal 10 jaar vastgezet zijn.

Als je al deze punten in je achterhoofd houdt, weet je altijd waar je aan toe bent!

Wanneer kom je in aanmerking:

Je weet nu wat de voorwaarden zijn om als starter een koopwoning te kopen, met behulp van een starterslening. Maar wanneer kom je hier nu precies voor in aanmerking? Kun je bijvoorbeeld een lening krijgen zonder een vast contract? En hoe zit het nu met schulden?

  • Vast contract: Een vast contract is geen voorwaarde om een starterslening te kunnen krijgen. Dit kan wel van invloed zijn op de hoogte zijn van je Hypotheek, dus zou hier wel rekening mee.
  • Schenking: Een schenking mag je combineren met een starterslening, hierbij gelden wel de voorwaarden die de gemeente daaraan heeft gesteld.
  • Schuld: Wanneer je schuld hebt kun je nog steeds een starterslening krijgen. Als je al ergens anders voor leent dan wordt dit door de bank van het maximale bedrag afgetrokken. Een bkr-registratie zorgt er daarentegen voor dat je 5 jaar lang geen hypotheek kan krijgen, dus je krijgt ook geen starterslening.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Lijkt een starterslening je wel wat en denk je dat het je goed op weg zal helpen? Dan is het goed om, voordat je de beslissing neemt, nog even te kijken naar de voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel voor haast iedereen is dat je een groter budget hebt om als starter een huis te kopen. Daarnaast ben je ervan verzekerd de eerste drie jaar geen rente of aflossing te hoeven betalen, wat weer scheelt in maandlasten. En je kunt boetevrij aflossen.

Nadelen daarentegen is bijvoorbeeld dat de laagste hypotheekrente op dit moment lager ligt dan de rente voor de starterslening. Ook zit je vast aan een maximaal leenbedrag, niet alle gemeenten doen mee en er is maar een maximaal budget per jaar beschikbaar waar alle startersleningen van gesubsidieerd moeten worden. Weeg dan ook goed de voor en nadelen met elkaar af. Bepaal waar jij je goed bij voelt en wat financieel het beste voor je uitkomt, lenen werkt helaas niet meer zoals je dat van ome Duo gewend was.