De kans is niet zo heel groot dat je jouw droomhuis treft, exact zoals jij het hebben wil. Of je moet een pot met goud gevonden hebben; dan is de situatie heel anders. Voor de meesten geldt dat ze moeten kijken naar een huis dat voldoet aan (vaak) de belangrijkste eisen: aantal slaapkamers, grootte/aanwezigheid van een tuin en binnen het budget. Zeker in de huidige, krappe huizenmarkt is het niet mogelijk om aan te komen zetten met een compleet eisenpakket. Je zal toch een beetje water bij de wijn moeten doen. Dat betekent niet dat het huis niet het huis van je dromen kan wórden, want een verbouwing is altijd mogelijk; groot of klein. Wij vertellen je graag hoe je door een huis heen kunt kijken, hoe je bepaalt wat je wil verbouwen en hoe je een verbouwing kan financieren.
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
Het allerbelangrijkste van het uitdenken van een verbouwing is dat je de potentie kan zien van een huis. Uiteraard is dat geen makkie; je moet er zelf veel verstand van hebben, iemand in je vrienden/kennissenkring hebben die er het één en ander van weet, of een goede aankoopmakelaar inschakelen. Je zit namelijk vaak al snel met veel vragen: wat zijn de draagmuren, hoe zit het met het wel of niet aanvragen van een bouwvergunning en hoe ziet het kostenplaatje er ongeveer uit? Toch kan je zelf al wel een heel eind komen, door de bouwtekeningen van de woning op te vragen bij de verkoopmakelaar. Daarnaast is het handig om veel foto’s te maken van de woning, vooral van de ruimte(s) die je wil verbouwen. Met die informatie kan je eenvoudig aannemers benaderen.

Wat ga je verbouwen?
Voordat je start met een verbouwing, is het verstandig om te bedenken wat je wil gaan verbouwen. Daardoor bedenk je goed of het realistisch is en wat een verbouwing doet met de waarde van het huis. Als je van plan bent ergens niet lang te blijven wonen, is het natuurlijk zonde van het geld om de complete keet te gaan verbouwen. Vaak vallen de materiaalkosten namelijk wel mee, maar de loonkosten van de bouwvakkers lopen al snel hoog op. Weet je bij aanschaf al dat je daar nooit meer weg wil, dan kan je grotere investeringen overwegen. De meest voorkomende verbouwingen zijn het verlengen van de woonkamer, het plaatsen van een dakkapel en het vervangen van een keuken of badkamer. De eerstgenoemde zijn uiteraard bedoeld om de woonoppervlakte te vergroten, wat een directe waardevermeerdering van de woning kan opleveren. De laatste is vaak een zogenoemde cosmetische verandering: voor de mooiigheid.
Hoe verbouwing financieren?
Als je een goed gevulde spaarrekening hebt of een flinke overwaarde meeneemt uit je vorige woning, kan je dit onderdeel overslaan. Helaas geldt dat niet voor de meesten, dus dan moet je wat anders bedenken. Een zogenoemd bouwdepot wordt vaak aangevraagd bovenop de hypotheek, om een verbouwing te financieren. Een bouwdepot is een aparte rekening, alleen bedoeld om de verbouwingskosten van je huis te betalen. Je gaat een lening aan bij de bank voor maximaal twee jaar. Zodra je kosten maakt om de verbouwing te betalen, stuur je de facturen rechtstreeks naar de bank. De bank betaalt de rekeningen dan direct uit je bouwdepot. Wanneer je zelf kosten voorschiet, maakt de bank het betreffende bedrag over naar jouw eigen rekening. Over het geld in het bouwdepot betaal je een rentepercentage dat iets lager is dan de hypotheekrente die je betaalt.