Je hebt een huis op het oog en je kunt niet wachten om te gaan kijken. Hoe zien de kamers eruit? Is de tuin echt zo groot als op de foto’s? Ondanks dat het leuk is om te gaan kijken in misschien wel jouw toekomstige woning, brengt het ook spanning met zich mee. Je krijgt namelijk vaak maar één of twee keer de mogelijkheid om het huis te bezichtigen voordat je een bod uitbrengt. Om ervoor te zorgen dat de bezichtiging zo soepel mogelijk verloopt én dat je geen dingen over het hoofd ziet, kan je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is een professional op het gebied van huizen. Hij of zij heeft de capaciteiten om in een korte tijd alles in zich op te nemen, van ligging tot marktwaarde en van gebruiksgemak tot staat van onderhoud. Daarnaast kan een aankoopmakelaar veel meer informatie opzoeken over een woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gedetailleerde informatie uit het kadaster. Wanneer jij een bezichtiging op de planning hebt staan, gaat de aankoopmakelaar met je mee. Samen met jou bekijkt hij of zij het huis. Daarnaast kan een aankoopmakelaar (kritische) vragen stellen aan de verkoopmakelaar waar jij misschien nog niet aan gedacht hebt.

Objectief een huis bezichtigen

Natuurlijk ben jij helemaal enthousiast om bij de woning te gaan kijken. Door dit enthousiasme kan het gebeuren dat je niet 100% objectief naar het huis kan kijken. Een goed gevoel bij een huis hebben is uiteraard erg belangrijk. Echter het is wel zo fijn als er geen gekke dingen om de hoek komen kijken, wanneer jij een krabbel onder het koopcontract hebt gezet. De aankoopmakelaar kan je helpen om objectief naar het desbetreffende huis te kijken. Jij kan dan een beter beeld krijgt van wat je (misschien) gaat kopen.

Wanneer aankoopmakelaar inschakelen?

Een aankoopmakelaar kan niet van hetzelfde makelaarskantoor zijn als het kantoor dat het huis verkoopt. Gelukkig is er genoeg keuze en er zijn dus genoeg makelaarskantoren die je met liefde helpen om een weloverwogen keuze te maken. Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt is helemaal aan jou. Je kunt ervoor kiezen om bij het begin van jouw huizenzoektocht al hulp in te schakelen. Je legt jouw woonwensen voor aan de aankoopmakelaar en hij/zij gaat voor je op huizenjacht. Heb je bij deze stap geen hulp nodig? Dan ga je zelf aan de slag met zoeken en maak je alleen gebruik van de diensten wanneer je een huis daadwerkelijk gaat bezichtigen. Uiteraard zijn de kosten voor de aankoopmakelaar hiervan afhankelijk. Vraag gerust meerdere offertes aan om overzicht te krijgen.

Hoe selecteren?

Wanneer je een aankoopmakelaar selecteert, is het belangrijk dat je kijkt of deze partij zich focust op de soort huizen waar jij naar op zoek bent. Een aankoopmakelaar die zich vooral focust op vrijstaande huizen, is wellicht niet de beste match wanneer jij op zoek bent naar een starterswoning. Daarnaast is het van belang in welke regio een makelaar actief is. Vaak is het zo dat een makelaar veel kennis en ervaring heeft over het gebied waar zij actief in zijn. Hierdoor kan een makelaar jou voorzien van het beste advies. Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je een klik hebt met een makelaar.