De twee meest voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Wat is een lineaire hypotheek?

Grofweg komt het erop neer dat je bij een annuïteitenhypotheek elke maand een vast bedrag betaalt, totdat de looptijd is verstreken. Dat is bij een lineaire hypotheek niet het geval. Bij een lineaire hypotheek los je de lening gelijkmatig af. Omdat de rente wordt berekend over het verschuldigde bedrag, betaal je in het begin heel veel rente. Wat veel mensen een nadeel vinden is dat de totale lasten aan het begin daardoor relatief hoog zijn; vaak hoger dan die van een annuïteitenhypotheek. Naarmate de looptijd verstrijkt, ga je dus steeds minder hypotheek betalen. Daardoor ontstaat te zijner tijd meer lucht in je vaste lasten. Wat wel heel belangrijk is om te weten is dat je deze twee hypotheekvormen ook met elkaar mag combineren! We leggen de lineaire hypotheek hieronder nog verder aan je uit.

Voordelen

Bij het aflossen van een lineaire hypotheek heb je niet jarenlang dezelfde maandlasten. Omdat je de lening gelijkmatig aflost, oftewel een vast bedrag per maand, verschilt de rente per periode. In het begin heb je namelijk een hoge schuld, dus dan betaal je veel rente. Als je schuld lager wordt, wordt de rente ook lager. Een groot voordeel van de lineaire hypotheek is dat die nogal zekerheid biedt tegen renteverhogingen. Rentestijgingen hebben maar weinig impact op je vaste lasten. Als je dus graag in het begin veel wil betalen omdat je dan zo snel mogelijk aan het aflossen bent, is de lineaire hypotheek erg geschikt. Deze hypotheekvorm is vaak over de lange termijn wat goedkoper dan de annuïteitenhypotheek, omdat je sneller aflost. En hoe sneller je aflost, hoe minder geld je uitgeeft rente. Dat is eigenlijk een simpele rekensom.

Nadelen

Het nadeel van deze hypotheekvorm is dat hij in het begin dus een stuk duurder is. Mensen vinden dat vaak niet aantrekkelijk, omdat de meesten nog gaan groeien in hun salaris. Ook zitten veel beginnende huizenkopers in de levensfase waarin getrouwd wordt en kinderen verwacht worden. Die ontwikkelingen zijn van grote invloed op je kostenplaatje. Daarom is een vast maandbedrag aan kosten dat de annuïteitenhypotheek biedt vaak aantrekkelijker dan een hoge en dure start met lagere lasten als toekomstperspectief. Heb je ons artikel gemist over de annuïteitenhypotheek? Klik dan hier om alsnog dat artikel te lezen.