Vind je het fijn om iedere maand hetzelfde bedrag te betalen aan jouw hypotheekverstrekker? Dan is een annuïteitenhypotheek waarschijnlijk iets voor jou! Naast de annuïteitenhypotheek heb je ook nog de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek zijn jouw maandlasten tijdens de looptijd hetzelfde. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, noemen we de annuïteit. De annuïteit bestaat uit:

  • Aflossing
  • Rente

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van deze hypotheek:

  • Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag
  • Je lost de hypotheek af gedurende de looptijd
  • Hypotheekrente aftrek mogelijk
  • Je betaalt steeds minder rente

De hoogte van de aflossing en het rentebedrag veranderen iedere maand. In het begin betaal je het grootste deel rente en los je minder af. Tegen het einde van de looptijd betaal je minder rente en los je juist meer af.

Betalen van rente

Rente betaal je altijd over het bedrag dat nog niet is afbetaald. Rente betekent eigenlijk dat je geld betaalt omdat je geld leent. Uiteindelijk moet jouw hypotheekverstrekker er ook beter van worden, vandaar. Die persoon of instantie geeft jou namelijk een groot geldbedrag, een bedrag dat vervolgens voor een lange periode niet bruikbaar is voor andere doeleinden.

Betalen van aflossing

Als je aan het begin van de looptijd zit van je hypotheek, moet je nog veel aflossen. Dat betekent dat je verhoudingsgewijs heel veel betaalt aan rente en nog maar weinig aflost. Als de hoogte van je hypotheek afneemt, begint die verhouding te verschuiven. Je blijft hetzelfde bedrag per maand betalen, maar theoretisch gezien ga je steeds minder geld aan rente betalen, omdat het bedrag dat afgelost moet worden minder wordt. En hoe minder geld je leent, hoe minder rente je betaalt. Omdat het maandbedrag hetzelfde blijft, ga je dus heel veel aflossen aan het einde van de looptijd met de annuïteitenhypotheek.

Verschillen tussen de hypotheken

Het grootste verschil tussen een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek is dat de annuïteitenhypotheek heel constant is, omdat je altijd eenzelfde bedrag betaalt. Bij de lineaire is dat niet het geval. Dan betaal je in het begin heel veel omdat het af te betalen bedrag nog hoog is. Hoe meer je hebt afgelost, hoe minder je hoeft te betalen. Je woonlasten worden dus met de tijd lager. Je betaalt bij beide hypotheken altijd een stuk aflossing, zodat het bedrag dat je hebt geleend omlaaggaat. Daarnaast betaal je rente over het gedeelte dat je nog niet hebt afgelost. Wat wel heel belangrijk is om te weten is dat je deze twee hypotheekvormen ook met elkaar mag combineren! Wil je meer informatie over de lineaire hypotheek? Lees hier verder!