Het is je vast niet ontgaan; er hebben serieuze veranderingen plaatsgevonden op het gebied van wonen. Men spreekt steeds vaker van woningnood. Dat is dan ook de reden dat de regering de komende 10 jaar, elk jaar 100 miljoen euro gaat inzetten voor de woningbouw. Dit is nog maar één van de vele veranderingen. Mark Sauerbreij van financieel adviesbureau STERKin, licht toe welke veranderingen nog meer plaats hebben gevonden of op de planning staan voor 2022.
Verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie
Ben je van plan een huis te kopen met de Nationale Hypotheek Garantie? Dan is het goed om rekening te houden met de kostenprijs, die in 2022 is gestegen naar 355.000 euro. Mocht je energiebesparende maatregelen willen nemen. Dan mag de kostengrens 6% hoger liggen. De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs, deze grens is dit jaar dus verhoogd. Mocht je de (starters)hypotheek niet terug kunnen betalen en moet je huis verkocht worden, dan betaald de NHG de mogelijke restschuld aan de bank. Daarnaast gaat de premie die je moet betalen voor een hypotheek juist omlaag, van 0,7% naar 0.6%. Waardoor je in 2022 een duurdere woning kunt kopen met Nationale Hypotheek Garantie tegen een lagere premie.
Energie label steeds belangrijker
Dat er steeds meer waarde wordt gehecht aan verduurzaming blijkt ook uit de volgende verandering. Want vanaf 2022 tot 2024 worden subsidies voor verduurzaming beschikbaar gesteld. De pot bestaat uit 514 miljoen, voor het isoleren van woningen en 288 miljoen voor het installeren van hybride warmtepompen. Alles om de energielabels van woningen en gebouwen laag te houden, zodat men kan investeren in de toekomst.
Langdurige lage rentes
Verder is de verwachting dat de rentes voorlopig niet gaan stijgen. Er is sprake van langdurige lage rentes. Een gevolg hiervan is dat steeds meer mensen een aflossingsvrije hypotheek nemen. Je kunt ervoor kiezen om een deel van de hypotheek aflossingsvrij af te sluiten. Dit betekent echter dat je niet in aanmerking komt voor renteaftrek. Kom je wel in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, dan betekent dit voor de hogere inkomens, dat zij nog maar 40% mogen aftrekken, in tegenstelling tot 43% in 2021. Als je niet in de hoogste inkomsten schijf valt verandert er niets.
Handige tips als je een huis gaat kopen
Met deze veranderingen in het achterhoofd, geven we je nog een aantal tips:
- Wanneer je een woning aan wil kopen, check van tevoren wat voor energielabel de woning heeft. Ga niet zomaar overbieden op een woning met energielabel F.
- Ben je al eigenaar van een woning? Besteed dan eens aandacht om te kijken of jij je energielabel kunt verbeteren. Aan de hand van een quick scan kun je soms al op eenvoudige manieren een verbeterslag maken.
- Kijk niet alleen naar de hypotheeklasten, maar kijk ook goed naar je woonlasten. Als je bijvoorbeeld heel graag in een jaren 30 huis wilt wonen, heb je waarschijnlijk veel hogere woonlasten in vergelijking met een nieuwbouwwoning (denk bijv. aan energiekosten).
- Laat je niet gek maken door de hoge prijzen van de woningen. Het is een gekke markt en het beste wat je kunt doen is een aankoopmakelaar inschakelen. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaald voor een woning. Hoe je het ook went of keert, een huis blijft een investering.