Een woning kopen zonder hypotheek kan eigenlijk niet meer. De huizenprijzen zijn enorm gestegen en er zijn bepaalde kosten die je niet meer kunt mee financieren in de hypotheek. Daarom is het fijn als je ook gebruik kunt maken van eigen geld naast een hypotheek in 2022. De kosten die je kunt dekken met eigen geld hoef je niet te lenen en dat levert alleen maar voordelen op!  

Wat is eigen geld?

Eigen geld is al het geld dat je zelf tot beschikking hebt en kunt investeren in jouw gloednieuwe woning. Jouw spaarrekening dus! Heb je al ooit eerder een huis gekocht? Dan kan het ook de overwaarde van dat huis zijn. Maar een schenking van super lieve ouders of een erfenis vallen ook onder eigen geld.

Moet je eigen geld hebben om een huis te kopen?

Sinds 1 Januari 2018 is het niet meer mogelijk zonder eigen geld een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat je sinds dien nog maar 100% van de woningwaarde als hypotheek kunt krijgen. Alle kosten die daar verder nog bij komen kijken, betaal je dus uit je eigen portemonnee. En dat zijn wellicht meer kosten dan je zou verwachten.

Hoeveel eigen geld is nodig om een huis te kopen?

We geven je graag wat inzichten in de kosten koper, dit zijn de kosten die je sowieso moet maken om eigenaar van de woning te worden. Dit zijn:

  • De overdrachtsbelasting, wat 2% van de koopsom bestaat. Dit betaal je wanneer je eigenaar wordt van een al bestaande woning. Helaas is dit niet aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Toch kun je er in sommige gevallen wel onderuit komen; als je een huis erft, mede-eigenaar wordt of als je een nieuwbouwhuis koopt.
  • De notariskosten, hieronder vallen de kosten die de notaris kwijt is aan de verkoop. Dus bijvoorbeeld het opstellen van aktes en inschrijving van aktes bij het kadaster. Een voordeel is wel dat de koper de notaris mag kiezen, dus zoek je suf en vind de notaris met de meest gunstige prijs.
  • De overige kosten, kosten waar je zelf voor gekozen hebt. Zoals bijvoorbeeld een makelaar, een bouwkundige keuring of een hypotheekadviseur.

Hoeveel eigen geld naast hypotheek?

Eigen geld en een hypotheek hangen dus indirect met elkaar samen. Je hebt dus naast je hypotheek ongeveer 6% aan eigen geld nodig. Maar mocht je meer hebben dan is het altijd lekker om dit te gebruiken om jouw hypotheek te verlagen of een deel af te lossen, zodat je minder aan de geldverstrekker hoeft te betalen. Hierdoor betaal je minder rente en zullen je maandlasten minder worden. Wil je meer weten over eigen geld, een hypotheek en rente? Lees dan ook eens dit artikel.