Het huis van je dromen gevonden? Bod geaccepteerd? Tijd voor een hypotheek! Dan kom je erachter dat je toch nog best wel wat gegevens moet aanleveren, zoals je arbeidsovereenkomst. Die zeggen namelijk iets over je financiële situatie en bieden inzicht in of jij je vaste lasten iedere maand kunt gaan betalen. En dat is nou net wat de bank nodig heeft om jou het geld voor je nieuwe (t)huis te verstrekken. Een paar ton is namelijk toch wel even iets anders dan de paar tientjes die je van een vriend leent. Naast onder andere je geboortedatum, huidige maandlasten en of je alleen of samen gaat kopen, wordt ook om je bruto jaarinkomen gevraagd. Je bruto jaarinkomen (inclusief vakantiegeld en een eventuele dertiende maand) is een zeer duidelijke indicatie voor je draagkracht. Een loonstrook en werkgeversverklaring zijn niet altijd voldoende. De hypotheekverstrekker kan ook om jouw arbeidsovereenkomst vragen. 

Waar wordt naar gekeken bij een arbeidsovereenkomst?

Er zijn een aantal factoren die bepalen of jouw arbeidsovereenkomst voldoet aan de eisen om een hypotheek te kunnen krijgen. Naast natuurlijk de hoogte van jouw salaris, speelt bepaalde of onbepaalde tijd hierbij een belangrijke rol. Dit laat namelijk zien voor hoelang jij dit salaris behoud om je maandlasten te kunnen betalen. Heb je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Dan heb je dus een ‘vast inkomen’ en is het voor de bank vanzelfsprekender om jou een hypotheek te verstrekken. 

Geen of tijdelijke arbeidsovereenkomst of zelfstandige?

Maar wel een partner met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Dan is het waarschijnlijk minder regel- en uitzoekwerk. Heb je dit niet en heb jij zelf ook geen of een tijdelijke arbeidsovereenkomst? Geen paniek! Amen in, adem uit. Ook met jou komt het goed. Want er zijn tegenwoordig genoeg hypotheekverstrekkers waarbij je zonder vast contract een hypotheek af kunt sluiten en dus ook een huis kunt kopen. Een arbeidsovereenkomst is dus niet altijd een vereiste. Ga eens op ontdekking uit voor de mogelijkheden. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten paraat hebt zodat je je slag kunt slaan zodra jouw of jullie droomhuis in zicht komt.