Huisje, boompje, (happy) single? Alleen een hypotheek aangaan is vanzelfsprekend een grotere uitdaging dan wanneer je dit met je partner doet. Aangezien de huizenprijzen momenteel erg hoog liggen en je hier in je eentje voor moet gaan opdraaien, is de uitdaging nog iets pittiger. Vooral als alleenstaande starter. Gelukkig zijn er meerdere hypotheekwegen die naar Rome leiden. We geven je een aantal oplossingen als het om garant staan gaat en redenen waarom je je niet moet laten tegenhouden om als alleenstaande een huis te kopen. 

Garant staan

Het is voor banken natuurlijk iets spannender om een hypotheek te verstrekken zodra je er alleen voor staat. Ook al ben je ervan overtuigd dat dit helemaal goed gaat komen, er kunnen altijd dingen gebeuren waar jij niet op hebt gerekend waardoor je je hypotheek niet meer alleen kunt betalen. Zo kun je bijvoorbeeld je baan kwijtraken, ziek worden en/of je moet gaan leven van een uitkering. Nu hoop je dat natuurlijk nooit en ‘het zal mij niet overkomen’, maar de bank ziet dit als groot risico. Je hebt immers (nog) niemand om op terug te vallen. Daar is een oplossing voor: iemand garant laten staan. Zo hebben ouders vaak al een groot deel van hun hypotheek afgelost, waardoor zij garant kunnen staan voor jouw hypotheek. Hiermee kunnen ze de rol die een partner zou hebben vervangen. Dit kan natuurlijk ook een goede vriend, ander familielid of kennis zijn! 

Als alleenstaande een huis kopen

Veel mensen denken dat het een onmogelijke opgave is om alleenstaande een huis te kopen, laat staan als alleenstaande starter. Het is niet onmogelijk, helemaal niet zelfs. Wat het allemaal oplevert, naast een hypotheek en huis dan;)? 

  • Enorme voldoening! 
  • Het is niet alleen een enorme voldoening om dit alleen een hypotheek af te kunnen sluiten, maar ook nog eens een enorm goede investering in jouw toekomst; 
  • Je gooit geen geld meer weg, indien je hiervoor huurde; 
  • Je kunt alles helemaal naar jouw eigen smaak inrichten. Dag vervelende meningen van anderen; 
  • Ruimte! Hallo languit op de bank en midden in je tweepersoonsbed slapen; 

Last, but defenitely not least: Laat je niet tegenhouden door negativiteit en ga ervoor!