Als starter op de woningmarkt kan het ooit lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Of eentje die niet hoog genoeg is voor het huis dat je op het oog hebt. Vooral wanneer je doordat je bijvoorbeeld alleen bent of beiden een niet al te hoog inkomen hebt. Een van de opties die je kunt overwegen is dat je ouders of grootouders garant staan voor jou. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Vanzelfsprekend ook een aantal nadelen. We spreken voor het gemak even met je en jij, voel je vooral niet benadeeld wanneer jullie samen een huis gaan kopen. 

Hoe werkt het precies?

Laten we bij het begin beginnen, hoe werkt het? Niet iedereen heeft het geluk, maar sommige ouders of grootouders willen garant staan voor de hypotheek van hun kind. Dit werkt op twee manieren: 

  1. Je ouders staan borg voor jouw hypotheek, zij zullen de maandlasten opvangen indien jou dit zelf niet lukt. 
  2. Je ouders tekenen voor een deel van de hypotheek, zij betalen een deel van de hypotheek dat jij (nog) niet kunt dragen. 

In beide gevallen is het zo dat je ouders niet de hele looptijd van je hypotheek verantwoordelijk blijven. Zodra je zelf genoeg inkomsten hebt, komt de verantwoordelijkheid bij jou te liggen. 

Voordelen van ouders die garant staan

Je ouders garant laten staan voor jouw hypotheek brengt veel voordelen met zich mee. Zo kun je een hogere hypotheek krijgen dan dat je dat zonder deze garantstelling had gekund. Het kan de band met je ouders versterken, doordat zij iets voor jou kunnen betekenen en jij daar iets erg waardevols voor terugkrijgt. Én het zorgt ervoor dat je een huis kunt kopen dat je anders enkele jaren daarna pas had kunnen kopen. Dus dat scheelt ook weer een of meerdere keren verhuizen. 

Nadelen van ouders die garant staan

Ieder voordeel heb ze nadeel, sprak een wijs man ooit. Ook laten de hiervoor genoemde voordelen het garantstaan van ouders er erg rooskleurig eruit zien, er zitten ook nadelen aan verbonden. Zo kan het wrijving in de relatie tussen jullie opleveren en sta je niet volledig op eigen benen. Dat laatste is niet voor iedereen vanzelfsprekend een nadeel natuurlijk. In veel gevallen is deze vorm van hypotheek niet te combineren met Nationale Hypotheek Garantie. Daarnaast zijn er steeds minder geldverstrekkers die deze mogelijkheid aanbieden. Gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden.