Een keuken uitzoeken is voor sommigen vergelijkbaar met losgaan in de snoepjeswinkel: alles is verleidelijk en je kan geen keuze maken. De vraag is dus eigenlijk: welke keukenstijl past bij jou? Waar zie jij jezelf wel ’s ochtends bammetjes smeren voor de kids, ’s middags uitgebreid kokerellen voor de girls of in de avond borrelen met de mannen? Uiteraard kan je eindeloos op droomkeukens googelen, maar een keuken kan je pas echt zien én voelen in een keukenshowroom. Van Diessen Keukens heeft een gouden tip: ga eropuit en heel belangrijk: neem foto’s van de ruimte mee. Zo kan een specialist jou goed helpen bij het bepalen van jouw keukenstijl en het uittekenen van jouw droomkeuken. 

Smaak proeven

Wanneer je een serieuze zoektocht start naar jouw droomkeuken, is het slim om een afspraak in te plannen bij een keukenspecialist. Het bouwen van een keuken is namelijk echt een specialisme binnen de bouw, een vak apart zoals ze dat zeggen. Vertrouw dus op deze mensen en leg jouw wensenplaatje daar neer. De specialist zal een afspraak van drie tot vier uur met jou inplannen, zodat hij of zij smaak kan gaan proeven. Lichtinval, de plaatsing van deuren en soms zelfs de vloer zijn vaste gegevens. Dat zal het uitganspunt zijn. Vanuit daar zal jou het hemd van het lijf gevraagd worden, van keukengrepen tot het uiterlijk van de apparatuur en van voorkeuren voor kastfronten tot een indeling van lades of kasten. 

Keukenstijl, keukeninspiratie, keuken kiezen, wonen in de regio

Jouw droomkeuken visualiseren 

Een keukenstijl is vaak heel persoonlijk. Dat begrijpt een keukenspecialist maar al te goed. Als het plaatje in een gesprek is samengesteld op papier, kan het uitgetekend worden. Iedere keukenspecialist kan jouw keuken visualiseren middels bijvoorbeeld een 3D-ontwerp, zodat je echt een goed beeld krijgt van jouw voorkeuren. De kans is aanwezig dat je instant verliefd wordt op het plaatje; alles valt als puzzelstukjes in elkaar. Maar wellicht is dat een beetje wishful thinking. De kans is groter dat de samenkomst van al jouw voorkeuren niet helemaal goed uitpakt, of dat je toch tegen praktische dingen aanloopt die beter kunnen. En dan is het heel fijn dat je met een specialist aan tafel zit. 

Waar moet je rekening mee houden? 

Een vraag die vaak wordt gesteld, is toch wel waar rekening mee gehouden moet worden bij het bepalen van een keukenstijl. Een stijl is namelijk gericht op smaak: wat vind je mooi? Maar een keuken is niet alleen om naar te kijken, je wil er ook (als het goed is) in koken. Een veelgemaakte fout is eigenwijs kiezen voor een eiland, omdat dat een luxe uitstraling geeft. Bedenk dat een eiland veel ruimte in beslag neemt en dat dat zeker niet altijd praktisch is. Een gemiddelde keukenruimte biedt onvoldoende plattegrond voor een eiland. Verder moet je goed nadenken over het blad, zowel het soort als de afmeting. Er is veel keuze voor het soort blad, maar met maatwerk kan je de keuken personaliseren. Kies bijvoorbeeld voor een dieper blad dan de standaardmaat voor meer ruimte en een hoger blad als jij en je partner langer zijn dan gemiddeld.