Zoals je misschien al wel weet of in andere artikelen van ons hebt gelezen wordt het tijd om gemeentelijke belastingen te betalen, ofja alleen als je een huis gekocht hebt. Helaas, het volwassen leven begint nu echt. Nee hoor, het hoort er nou eenmaal bij en als je goed oplet zal het ook allemaal wel meevallen. De gemeentelijke belastingen verschillen per gemeente, maar over het algemeen komt het op hetzelfde neer. We lichten dit dan ook graag even toe, zodat je jouw lijstje verder aan kunt vullen en precies weet wat je moet betalen.

Gemeentelijke belastingen 2022

Wat jouw gemeente aan belastingen vraagt is altijd ergens op gebaseerd en daarom zijn belastingen altijd aan allerlei wetten gebonden. Het verschil per gemeente zit hem er voornamelijk in dat de ene meer kwijt is aan bepaalde zaken dan een andere. Een goed voorbeeld hiervan is Amsterdam, zij zullen meer aan toerisme moeten doen dan een gemeente als Tilburg. Ze maken andere typen kosten. Je kunt wel altijd onderscheid maken in algemene belastingen en heffingen.

Algemene gemeentelijke belastingen

Algemene belastingen dragen bij aan de algemene middelen van de gemeente, deze hebben zo nodig om bepaalde zaken uit te voeren. Samen vormen ze ongeveer 19% van de gemeentelijke inkomsten. De gemeente bepaalt uiteindelijk wat er met de belastingen gebeurt. Deze belastingen bestaan onder andere uit:

Ze spreken allemaal redelijk voor zich, alleen de OZB misschien niet maar daar kun je meer over lezen in ons andere artikel.

Heffingen

Heffingen zijn tarieven die rechtstreeks worden betaalt om zo de kosten van de gemeente te dekken. Deze kunnen nooit meer zijn dan dat de gemeente aan kosten kwijt is. Verschillende heffingen zijn:

  • Rioolheffing
  • Afvalstoffenheffing
  • Reinigingsheffing

Ook hier lees je meer over in andere artikelen.

Wat en hoeveel moet je betalen?

De hoogte van gemeentelijke belastingen wordt aan het begin van het jaar vastgesteld en verschilt per gemeente. Je kunt geen bezwaar maken tegen het tarief maar je kunt wel je mening over de gevraagde prijs kenbaar maken bij de gemeente. De meeste gemeentelijke belastingen betaal je één keer per jaar. Welke belastingen je dan moet betalen hangt af van jouw situatie. Als je geen viervoeter hebt, hoef je natuurlijk ook geen hondenbelasting te betalen.

Gemeentelijke belastingen en verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere gemeente wil je vast weten hoe het zit met de gemeentelijke belastingen. Het is namelijk mogelijk om geld terug te krijgen of minder te moeten betalen. Wanneer je geld terugkrijgt wordt gekeken hoeveel volle maanden je in de gemeente hebt gewoond, aan de hand hiervan wordt berekend hoeveel je terug krijgt. Daarnaast is het ook zo dat niet iedere belasting in aanmerking komt voor vermindering of teruggave, maar daar kom je vast vanzelf achter.

Gemeentelijke belastingen als huurder

Mocht je nog geen huis gekocht hebben en nog huren, dan zou je je af kunnen vragen welke gemeentelijke belastingen voor de huurder of de verhuurder zijn? In principe betaalt de verhuurder de gemeentelijke belastingen, maar kan dit doorberekenen in de huur die de huurder betaalt. Deze kosten moeten natuurlijk wel in verhouding zijn met het verbruik en het aantal mensen dat in de woning woont.