Er zijn ontzettend veel verschillende soorten belastingen. Jij als woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n mooie blauwe envelop op de deurmat: de OZB. OZB staat voor onroerendezaakbelasting, ook wel OZB-belasting genoemd.

Wat is OZB belasting?

De onroerendezaakbelasting is er één waarmee je te maken krijgt als je in het bezit bent van onroerend goed. Als woningeigenaar behoor je tot die categorie. De OZB wordt ook wel de gemeentelijke belasting genoemd, omdat de gemeente deze belasting int bij je. De gemeente mag de tarieven zo hoog maken als ze wil. Uiteraard zijn er wel afspraken gemaakt over een maximale stijging per jaar.

Hoe wordt de OZB belasting bepaald?

De WOZ-waarde van jouw woning bepaalt wat het tarief is dat jij moet gaan betalen. WOZ betekent wet waardering onroerende zaken, oftewel wat je huis waard is voor de hoogste bieder. De gemeente bepaalt de hoogte ervan. Doordat je WOZ-waarde jaarlijks kan toe- of afnemen, veranderd daarmee ook het bedrag wat je moet betalen als OZB belasting.

Je bepaalt altijd een percentage OZB en dat percentage verschilt per jaar en gemeente. Rekensommetje als voorbeeld: stel je huis heeft een WOZ-waarde van €300.000,- euro en het OZB-tarief is vastgesteld op 0,1244%. Dan krijg je dus €300.000,- x 0,001244 = €373,20 euro.

Naast OZB belasting betaal je andere gemeentelijke belastingen, zoals rioolheffing of afvalheffing.