Ventileren is ontzettend belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Klimaatbehandeling zorgt voor voldoende zuurstof binnen en een afvoer van ongezonde lucht. Wanneer de constructie van je huis het soms wat lastig maakt om hieraan te voldoen omdat bijvoorbeeld maar weinig ramen open kunnen, is het goed om na te denken over warmteterugwinning. Zo’n systeem zorgt voor voldoende nieuwe, schone lucht binnen én je kan warmte van water opvangen en hergebruiken. Dit optimaliseren van het binnenklimaat en het hergebruiken van energie zorgt er ook meteen voor dat je de binnentemperatuur kunt beïnvloeden. Deze mooie methode die niet twee maar drie vliegen in één klap slaat, is een enorme aanwinst voor de CO2-voetafdruk die jij achterlaat op aarde. En een mooie bijkomstigheid: het levert je ook geld op! Hieronder lees je hoe warmteterugwinning/klimaatbehandeling in zijn werk gaat en waarom het slim is om je huis hiermee te verbeteren. 

Werking en voordelen van warmteterugwinning

Warmteterugwinning, afgekort WTW, is toe te passen in zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Een wtw-installatie is ontzettend slim, want het kan warmte halen uit afgevoerd douchewater. Maar ook warme lucht wordt ingezet om koude lucht of koud water op te warmen. Dit eenvoudige systeem van klimaatbehandeling is ontzettend milieuvriendelijk, omdat er geen gas of elektriciteit aan te pas komt. Er zijn twee soorten wtw-installaties, namelijk die voor hergebruik van energie uit warm afvalwater en de andere doet precies hetzelfde, alleen dan met lucht. De eerste categorie wordt vaak in de douche gebruikt. Een warmtewisselaar wordt geplaatst in de afvoer, onder de douchebak of in de -goot. De andere categorie is speciaal bedoeld voor ventilatie. De werking is nagenoeg hetzelfde: vervuilde warme lucht wordt afgevoerd, maar niet voordat de warmte gewonnen wordt. Die warmte wordt weer toegevoegd aan frisse, schone lucht.

Dus als je een gezond en comfortabel binnenklimaat wil zonder last te hebben van tocht, vervuilde lucht en hoge energiekosten, is een wtw-installatie de perfecte oplossing!