Het origineel of toch liever led?

Niet alle kaarsen zijn even gezond. Vandaar dat ik steeds vaker voor kwalitatief goede led kaarsen kies. Ze kosten iets meer, maar zijn bijna niet van echt te onderscheiden én gaan veel langer mee. Een bijkomend voordeel is dat ze geen slecht effect op het binnenklimaat van het huis hebben, en nog beter: ze gaan met één druk op de knop allemaal aan. Ooit koos ik voor deze kaarsen omdat de kinderen klein waren en ik het veiliger vond: ze konden zich niet branden, de kaarsen worden niet warm en er druipt geen kaarsvet vanaf. Toen de kinderen groot genoeg waren kwam er een hond en ja, die kwam ook te vaak te dichtbij de kaarsen…

Positieve en negatieve effecten

Inmiddels is er zoveel zin en onzin over de schadelijke effecten van (geur)kaarsen geschreven dat ik het eigenlijk ook niet meer weet. Zolang mijn led kaarsen vrijwel echt lijken, neem ik het zekere voor het onzekere. En mocht ik een keertje weg zijn, dan kan ik mijn led kaarsen ook gewoon op een timer aan laten gaan zodat ongenode gasten denken een bewoond huis te zien. Het zorgt dus ook nog eens voor een heerlijk veilig gevoel. 😉

Er kan zoveel meer met kaarsen

Waarom zou je kaarsen alleen binnen gebruiken? In de zomer nemen we ze gezellig mee naar buiten en dat kan dus ook prima in het najaar als het buiten al vroeg donker is. Zo heb ik ervoor gekozen om de voordeur goed uit te lichten en iedereen een warm welkom te geven. Hiervoor gebruik ik een mooie kaars in een lantaarn. Uiteraard led, want die waait niet uit en kan ik met een druk op de knop aandoen. Zo’n welkom is altijd leuk voor als je visite verwacht. Richting de feestdagen is het al helemaal gezellig en weer eens wat anders dan de traditionele kerstboom of deurkrans.

Aftellen

Welke echte kaars wel altijd blijft is een adventskaars. Dat aftellen van de donkere dagen tot kerst vind ik echt iets magisch hebben. Iets dat ik al jaren met de kinderen doe. Elk jaar zoek ik weer een mooi exemplaar om dagelijks met hen aan te steken. Ze mochten vroeger altijd opblijven tot het nummer van de dag was opgebrand. Niets gelovigs, maar gewoon de magie van de donkere dagen tot kerst. Dit jaar vond ik een leuk nieuw exemplaar waarop je de dagen kunt aftekenen. Weer eens een keer wat anders.

Weet je wat ik tot slot echt heel erg fout vind? Mensen die echte kaarsen hebben, maar ze niet aansteken. Dat je een huis ziet met kaarsen met allemaal van die witte lontjes. Waar de kaarsen wel voor de sfeer staan, maar niet gebruikt mogen worden. Denk je nu… dat ben ik. Hup aandoen en ervan genieten.