Helemaal zeker ervan dat het een hoekwoning moet worden? Of droom je toch stiekem meer van een twee-onder-een-kap? Maar heb je ook al een maisonnette overwogen? En heb je al eens de voordelen van een penthouse op een rijtje gezet? Ja, om dol van te worden. Er is werkelijk een complete lijst van A tot Z van type woningen in Nederland. En als je door de bomen soms het bos niet meer ziet, is het juist heel wijs om je te gaan verdiepen in deze woningtypes. Maar no worries, wij maken je graag wegwijs in deze jungle. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende woningtypes die je kan treffen in Nederland. Goed om je in te verdiepen en soms ook gewoon interessant om te weten. 

Ambtswoning 

Een ambtswoning is een categorie binnen de type woningen die in het verleden is gecombineerd met een bepaald beroep, zoals een burgermeestershuis. Het vooral hiervan is dat er vaak een extra ruimte is om een kantoor of atelier aan huis in te richten. 

Appartement 

Een appartement staat voor een woongedeelte dat gesitueerd is in een gebouw, waarin nog veel meer woongedeeltes zijn gerealiseerd. Zo kan je per verdieping wel vijf of tien appartementen hebben. De woongedeeltes zijn dus gegroepeerd en in de hoogte verdeeld. Een appartement is perfect als je alleen woont of alleen met een partner/huisgenoot. Je hebt dan namelijk niet veel ruimte nodig en je woont er vaak relatief goedkoop. 

Arbeiderswoning

Een arbeiderswoning is gewoon een rijtjeswoning die klein is, omdat vroeger de arbeidersklasse hierin werd ondergebracht. Dit type woning is heel geschikt voor mensen met een (bewust) klein woonbudget, die toch meerdere verdiepingen willen bewonen. 

Bungalow 

Een bungalow is een vrijstaande of semi-vrijstaande woning die alleen een begane grond heeft. Er is dus geen eerste verdieping of zolder; echt alles is benedenvloers. Ideaal als je graag vanuit je slaapkamer uitzicht op de tuin wil hebben! 

Doorzonwoning 

Het begrip doorzonwoning wordt gebruikt voor woningen waarbij de woonkamer van voor tot achter doorloopt. Je hebt dan letterlijk zon door heel je woning, omdat ook de raampartijen op dit idee zijn aangepast. Dit begrip zoomt dus vooral in op de indeling en niet zozeer op de vorm. 

Drive-inwoning 

Een drive-inwoning is een soort binnen de type woningen waarbij de begane grond een garageruimte is om je auto naar binnen te rijden of spullen op te bergen. Een veel leuker woord hiervoor is een torenwoning. Dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld de slaapkamers op de eerste verdieping te plaatsen, de keuken op de tweede en de living op de derde. Mooi uitzicht gegarandeerd! 

Grachtenpand 

De toppers uit de randstad: de grachtenpanden. Uiteraard staan ze aan een gracht. Vaak zijn deze woningen oud, smal en hoog. De voorgevel heeft vaak langwerpige ramen en is mooi gemaakt met authentieke elementen. De charme ervan is onweerstaanbaar! 

Herenhuis 

Een herenhuis lijkt vaak op een grachtenpand, alleen het staat dan niet aan een gracht. Het zijn deftige woningen die wel net als een grachtenpand geen voortuin hebben. Alles speelt zich af achter de voordeur. Ook hier tref je vaak authentieke elementen en pure charme. 

Hoekwoning 

Een hoekwoning is een huis in een reeks van huizen, de zogenoemde rijtjeshuizen. Vaak staat een hoekwoning op een groter perceel dan een rijtjeshuis dat tussen andere huizen is gebouwd. Ook het feit dat het huis aan één kant vrij is, is een reden om voor een hoekwoning te gaan. 

Landhuis/villa 

Een landhuis/villa is een vrijstaand huis met enorm veel grond eromheen. Alles doet groot en statig aan, dus ja je raadt het al: dit is alleen voor de allerrijksten. 

Loft 

Een loft is een complete verdieping boven een winkelruimte of in een woontoren. Een loft bestaat dus vaak uit één ruimte waarin gekookt, geleefd en geslapen wordt. Het verschil met een studio is dat een studio niet veel vierkante meters beslaat; een loft wel. Je kan de ruimte dus zeker wel indelen in verschillende vertrekken. Het is een soort bungalow, maar dan in de lucht. 

Maisonnette 

Een maisonnette is een woning die meerdere verdiepingen beslaat in een groter gebouw. Je kan het dus voor je zien als een loft (zie hierboven), maar dan meerdere loften boven elkaar. Je bezit dus eigenlijk meerdere verdiepingen van bijvoorbeeld een woontoren. 

Penthouse 

Een penthouse is de bovenste verdieping van een woontoren. Je hoeft dan dus niet de verdieping te delen met andere bewoners. Vaak gaat de lift alleen naar de bovenste verdieping met een speciale code of sleutel. Een penthouse is vaak voorzien van een riant balkon, zodat het goed vertoeven is bovenin. 

Studio 

Een studio spreek je eigenlijk alleen van als je het hebt over huisvesting van studenten. Studio’s zijn namelijk vaak vergelijkbaar met een klein appartement. Een studio bestaat altijd uit één geheel, dus eten, slapen en leven doe je allemaal in dezelfde ruimte. 

Twee-onder-een-kap

Hier is sprake van twee woningen onder één dak. Het voordeel hiervan is dat je vaak wel groot woont, maar dat de woning relatief betaalbaar is omdat je een dak deelt met de buren. Dit woningtype is erg geliefd. 

Woonboerderij

Een woonboerderij is letterlijk een boerderij om in te wonen, dus zonder agrarisch bedrijf ernaast. Vaak is de boerderij voorheen wel gebruikt in combinatie met een bedrijf. Woonboerderijen zijn vaak opgesplitst in een voor- en achterhuis. Dan woonden de boeren in het voorhuis en stonden de dieren in het achterhuis. Zo’n achterhuis is zonder agrarisch bedrijf heel goed om te bouwen naar woonruimte, omdat je al een dak en buitengevel deelt.