Over smaak valt niet te twisten. Maar de buitenkant van jouw huis is wel meteen jouw visitekaartje. Het type huis waar je voor valt, zegt dus veel over jouw persoonlijke voorkeuren. Georganiseerde types die niet per se van kleur houden, kiezen doorgaans graag voor een huis met een moderne architectuur. Een strak lijnenspel en uitgebalanceerde contrasten zullen zulke types enorm kunnen charmeren. De vrijgeestige mens die juist van vorm en kleur houdt, zou nog niet dood gevonden willen worden in een ‘witte blokkendoos’. Zo’n type zoekt authentieke elementen in een woning en hoopt waarschijnlijk op een woonkamer die ruimte biedt aan een bohemien interieurstijl met veel persoonlijke spullen. Gelukkig zijn er in de huizenmarkt veel verschillende woonstijlen te vinden, dus voor iedereen is er wel wat. Wij vertellen je graag wat doorgaans de meest voorkomende stijlen zijn van woningen, zodat je een overzicht ervan hebt.

Jaren ‘30
Laten we meteen beginnen met een zeer populaire woonstijl: een woning uit de jaren ’30. Het is onmogelijk dat je als woningzoeker of -liefhebber niet van dit type woning hebt gehoord. Wat dit type zo aantrekkelijk maakt is een bepaalde charme die in alle jaren erna niet geëvenaard is. Kenmerkend zijn de glas-in-loodelementen, zoals deuren en ramen, maar ook zeker de en suite woonkamers. Dat laatste betekent dat je een kamer eenvoudig kan afsluiten van een andere ruimte middels schuifdeuren. Verder zie je in deze huizen vaak veel wit: witte muren, deuren, kozijnen, vloeren, alles wit! De keukens zijn vaan landelijk ingericht en je treft ook vaak een erker aan. Alles in een woning uit de jaren ’30 is ingesteld op warm samenzijn.
Landelijk
Als je liever buiten leeft dan binnen, dan ben je vast en zeker weg van de landelijke woonstijl. Denk hierbij aan het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, om die connectie met de natuur naar binnen te halen. Dus: een rieten dak, houten luiken voor de typische boerderijramen en veel raampartijen (maar nooit groot, het is veel en klein). Binnen tref je bij een goed doorgevoerde bouwstijl authentieke gebinten en veel witte raamverdelingen in de ramen. Een raamkozijn is dan vaak weer opgedeeld in vier nieuwe ruitjes. Deze stijl is net als de vorige behoorlijk ingesteld op het warme aspect van een woning, maar meer op rust dan samenzijn.
Eigentijds
De eigentijdse bouwstijl kan je ook goed eigenwijs noemen, want kenmerkend voor deze stijl is de speelsheid waarmee een woning tot stand is gekomen. Je ziet in de architectuur vaak eigenzinnige keuzes: keuzes die maar weinig mensen durven te maken. Deze woningen wijken vaak bewust af van de bestaande bouwstijl. Het mooie van deze huizen is dat ze vaak erg exclusief zijn, omdat een origineel ontwerp niet snel gekopieerd zal worden. Kopers van zo’n woning willen graag hun persoonlijkheid en individualiteit uiten middels deze stijl. Denk hierbij aan een asymmetrisch dak of veel afwisseling in de gevelbekleding, zoals hout afwisselen met metsel- en pleisterwerk, zodat er veel contrasten ontstaan.
Modern
De moderne woonstijl noemen we vaak de blokkenhuizen, omdat moderne woningen vaak heel strak gebouwd zijn. Vaak is er sprake van één of twee volumes die op of naast elkaar geplaatst worden. Het aanzicht is daardoor heel strak. De buitenkant is vaak bekleed met pleisterwerk in het wit, zodat je een enorm strakke uitstraling krijgt. Meestal zijn de kozijnen zwart, om het strakke lijnenspel extra te accentueren. De schoonheid ligt in deze stijl juist in het weglaten. Minimalisme is zeker een begrip dat gerelateerd is aan de moderne bouwstijl. Door de vaak grote raampartijen heb je in de moderne bouwstijl snel een wow-effect bij het aanzicht van de woning.
Klassiek
De laatste veelvoorkomende stijl is de klassieke stijl. Je moet dan denken aan de stijl van de Grieken en Romeinen: heel veel details. Klassieke huizen kan je samenvatten in de termen elegant, symmetrisch en statig. Als je er bewoners bij zou moeten visualiseren, dan zijn ze rijk en ze zien er dan ook rijk uit. Denk aan parelkettingen, polo’s en glimmende schoenen. Een klassiek huis heeft een hoge status en dat zal het ook uitstralen. De symmetrie die erin verwerkt zit, doet heel perfectionistisch aan. Niets is aan het toeval overgelaten. Je zou kunnen zeggen dat het een combinatie is van twee uitersten: de landelijke stijl met de moderne stijl. Alleen dan wel op een zeer verfijnd level.