Buitenkeuken, buitenkeuken bbq, houtskool bbq, Wonen in de Regio

Wat is een buitenkeuken?

Het is precies wat het woord zegt: het is een keuken, maar dan voor in de tuin. Het is een volwaardige kookruimte waar je je maaltijd van begin tot eind kunt bereiden. In vergelijking met een standaard keuken, is een buitenkeuken uitgerust met specifieke buitenapparatuur. Zo vind je er bijvoorbeeld een bbq of een pizza oven. Je buitenkeuken kan helemaal samengesteld worden zoals jij dat wil. Denk hierbij aan: 

  • Een pizza oven buiten 
  • Buitenkeuken bbq 
  • Een vuurschaal 
  • Buitenkeuken op maat 

We lichten de verschillende mogelijkheden hieronder verder toe.

Fotografie header: @babettevdspoel_living | Fotografie: @landlevenjudith

Pizza oven buiten

Voor de echte pizzaliefhebbers is een pizza oven buiten een must-have, want laten we eerlijk zijn: er gaat niks boven de geur van versgebakken pizza’s. Zo creëer je die Italiaanse ervaring gewoon thuis, rechtstreeks uit je eigen tuin. Dat scheelt toch weer een reisje naar Italië… Buon appetito! 

Fotografie: @menm_homestyle

Vuurschaal

Dan is er ook nog een optie om met een vuurschaal te koken op open vuur. Op de rand van de vuurschaal kun je eenvoudig steaks, vis en groente bereiden. Het open vuur zorgt voor die kenmerkende rokerige en knapperige smaak. Naast hoofdgerechten, kun je met een vuurschaal ook simpele toetjes maken. Met het knisperende vuur kun je namelijk nog gezellig marshmallows roosteren, hoe back to basic is dat?   

Buitenkeuken op maat

Je kunt zelf kiezen hoe uitgebreid je je buitenkeuken wil samenstellen. Het kan van basic kooktoestel tot een keuken met alles erop en eraan. Denk hierbij aan een geïntegreerde koelkast, spoelbak en opbergkasten. Het is maar net wat je wil en waar je ruimte voor hebt. Buitenkeukens worden veelal als complete sets aangeboden. Een tip van ons: ga niet tijdens het bbq seizoen opzoek naar een bbq, maar juist net ervoor of erna om van een leuke bbq aanbieding te profiteren… 😉   

Niks gevonden waar je enthousiast van wordt? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om zelf een buitenkeuken te maken. Met wat creativiteit en handigheid maak je een leuke keuken die 100% voldoet aan je wensen. En, dan weet je ook zeker dat je tuin op tijd zomer ready is.   

Plaatsing

Afhankelijk van je behoeften en beschikbare ruimte kun je je buitenkeuken overdekt of in de openlucht zetten. Als je je buitenkeuken onder een overkapping zet, kun je er het hele jaar door op kokerellen, ongeacht het weer. Wil je je buitenkeuken liever laten integreren met je buitenruimte? Dan kun je hem gewoon in de openlucht plaatsen. Voor die dagen dat de zon iets te enthousiast schijnt, kun je altijd nog een zonnedoek of schaduwdoek spannen.  

Fotografie: @pakhuis.wonen | @etielrooy

Voor- en nadelen van buiten koken

Nu je wat meer weet over buitenkeukens, zetten we graag de voor- en nadelen van buiten koken voor je op een rij: 

  • Koken in de buitenlucht biedt een breed scala aan kookmethoden en technieken die je kunt uitproberen: grillen, roken of koken op open vuur; 
  • Nieuwe kookmethoden en technieken leiden vervolgens weer tot creatievere gerechten; 
  • Bovenal is het vooral heel erg gezellig. Je blijft namelijk in contact met gasten of familieleden terwijl je staat te koken.    

Toch kent buiten koken niet alleen maar voordelen. Buiten koken betekent ook het gezelschap van insecten. Het is niet zo fris, maar gelukkig zijn er tegenwoordig handige insectenverjagers.  

Onderhoud

Buitenkeukens zijn erop gebouwd om het hele jaar door buiten te staan, maar toch raden we aan om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Staat je buitenkeuken niet onder een overkapping, dek hem dan af met een beschermhoes. Dit helpt om de materialen te beschermen tegen vocht, vuil en uv-straling, wat kan bijdragen aan verkleuring of roestvorming.  

Op zoek naar nog meer tuin inspiratie? Bekijk dan onze website of onze Pinterest pagina.