We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, de woningmarkt is op dit moment zwaar oververhit. Het aanbod is laag en de prijzen schieten de lucht in. Voornamelijk voor starters is er bijna geen beginnen aan. Als starter een huis kopen wordt steeds lastiger en we nemen steeds grotere risico’s. Ver boven de vraagprijs bieden, kopen zonder voorbehoud van financiering, maximaal lenen en ga zo maar door. Is het überhaupt nog wel mogelijk om als starter aan een goede woning te komen? Bart uw makelaar, een makelaar die het net even anders doet, neemt ons mee in de wereld van starters.

Bezichtig meerdere woningen

Tegenwoordig is het lastig voor starters om aan een woning te komen. Ze hebben vaak al veel woningen bekeken, dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Hierdoor zie je vaak dat ze hun eisenpakket aanpassen en minder kritisch worden. Aan de andere kant zie je starters, die pas net beginnen, na de eerste of tweede woning al direct gaan bieden. Ook dit is een lastige kwestie. Het advies van Bart is dan ook om eerst meerdere woningen te bezichtigen en dan pas een bod uit te brengen. Op deze manier krijg je een beter gevoel van wat bij jou past. Daarnaast moet je ook echt een goed gevoel hebben bij een woning. Zomaar bieden, zonder hier 100% achter te staan, is dus niet de oplossing.

Zoek contact met de makelaar

Daarnaast is het van belang om social media in de gaten te houden. Funda is tegenwoordig vaak de laatste stap die ingezet wordt om een woning te verkopen. Woningen worden eerst op social media gedeeld en pas daarna op Funda. Het is dus slim om als starter een aantal makelaars in jouw regio te volgen op social media. Zoek ook daadwerkelijk contact met de makelaar. Dit kan voor jou als potentiële koper een beetje opdringerig overkomen, maar doe je het niet, dan doen tien anderen het wel. Een makelaar zal dit niet snel vervelend vinden. Het voornaamste doel voor de makelaar is om de woning te verkopen, dus reageer en zoek contact.

Bezichtiging plannen

Zie jij als starter een woning voorbijkomen die jouw interesse wekt? Neem dan direct contact op. Of dit nou via social media of Funda is, bel er achteraan. In de praktijk komt het nog wel eens voor dat mensen binnen drie minuten een mailtje sturen via Funda. Door alle telefoontjes blijven die mailtjes vaak liggen en zitten de bezichtigingen al vol. Je moet als koper dus snel schakelen en dagelijks het aanbod in de gaten houden. Als starter een huis kopen is dus zeker mogelijk, maar je moet de markt en het aanbod goed in de gaten houden.