Het perfecte plaatje

Je kunt natuurlijk alles binnen het interieur stylen, maar een huis moet natuurlijk wel leefbaar blijven. We zien de laatste jaren eigenlijk steeds vaker het perfecte totaalplaatje. Dit zorgt ervoor dat we zelf ook vaker van dat soort perfecte foto’s met elkaar delen. Niet alleen van interieurs, maar van alles in ons leven. Zo denk ik niet dat iedereen een paar mooi geplaatste schoenen naast het bed heeft staan. Zo’n paar torenhoge hakken van de avond ervoor? En ja, ook ik heb me daar wel eens schuldig aan gemaakt. Gister nog 😉

Start simpel

Een dressoir is de ideale plek om in een handomdraai andere styling aan te geven. In ons vorige huis hadden we een mooie grote ensuite kast die ik regelmatig opnieuw inrichtte. In ons huidige tiny home hebben we een klein dressoir zodat ik toch met enige regelmaat accessoires kan uitstallen. Zo fijn om een plek te hebben om je dierbare spullen mooi neer te zetten.

Tip één: zorg voor een goede ondergrond

Om rust, eenheid en sfeer te creëren is het goed om kleuren vaker terug te laten komen. Kies voor een accentkleur en gebruik voldoende contrast zodat de styling spannend blijft. Zorg dat objecten niet gaan zweven. Geef ze een ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan een dienblad, een houten plank of een marmeren schaal waar je iets op plaatst.

Tip twee: mix materialen

Het mooiste is om verschillende materialen te combineren. Het heet niet voor niets mix and match. Denk hierbij aan het combineren van oude en nieuwe materialen, harde en zachte texturen en rechte en organische vormen. Zo kun je bijvoorbeeld een metalen pot naast een houten kandelaar plaatsen. Of een glazen vaas naast een canvas doek. Het gaat er dus om dat je harde en zachte materialen met elkaar afwisselt.

Tip drie: zorg voor hoogteverschil

Maak optimaal gebruik van de hoogte die je hebt. Zorg voor spanning en dynamiek door hoogteverschil aan te brengen. Je kunt dit doen door objecten van verschillende hoogtes te gebruiken, maar ook door bijvoorbeeld te stapelen. Stapel bijvoorbeeld tijdschriften of koffietafelboeken, waar je vervolgens weer iets anders op plaatst.

Tip vier: regel van derden

Iedereen kent ze, van die huizen waar je midden in de vensterbank twee vazen of twee lampen ziet staan. Twee was ooit helemaal in, maar is allesbehalve spannend. Vandaar dat je nu vooral groepjes van drie ziet. Begrijp me goed, het is niet de bedoeling om een derde vaas of lamp toe te voegen, maar om een groepje te creëren. Vanuit de kunst en de fotografie hebben we geleerd dat een foto spannend wordt als je de regel van derden toepast.  (heel makkelijk te googelen). Simpel gezegd betekent dit dat je het beeld in negen vlakken verdeeld en de snijvlakken van het beeld gebruikt om de focus op te leggen. Zo kun je op je vensterbank of dressoir hetgeen wat je uitstalt op zo’n snijvlak positioneren. Probeer het maar eens uit! Dus niet alles halverwege, maar op een derde plaatsen. Dit maakt het eindresultaat veel interessanter.

Tip vijf: gebruik groen

Groen is altijd een ideale kleur om te gebruiken. Zo kun je denken aan planten, maar natuurlijk ook aan verse bloemen. Een mooie grote bos of juist verschillende kleine vaasjes. Groen leeft, geeft direct sfeer en zorgt voor een huiselijke gevoel.

Tot slot is het ook een kwestie van doen en kiezen waar jij blij van wordt. Een huis zonder jouw persoonlijke touch zal nooit een thuis worden, hoe mooi of perfect het er ook uitziet.

Neem regelmatig even afstand om te beoordelen wat je van de styling vindt. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat!