Misschien een beetje off-topic, maar we zitten vol in het thema verduurzaming en elektrisch rijden willen we dan eigenlijk niet overslaan. Ons autogebruik is namelijk ontzettend vervuilend vanwege de hoge CO2-uitstoot. Dat gat in de ozonlaag wordt alsmaar groter en de aarde warmt op. Hoog tijd om er iets aan te doen! We willen met zijn allen voorkomen dat de zeespiegel in zoverre stijgt dat complete landen onder water lopen. Auto’s die lopen op benzine en diesel moeten uiteindelijk in de ban worden gedaan, maar dan moet er wel een goede oplossing zijn. En gelukkig is die oplossing dichtbij, want de techniek op het gebied van elektrisch rijden ontwikkelt zich in een rap tempo! We willen je graag middels dit artikel overtuigen van alle voordelen van elektrisch rijden. Een elektrische auto is immers de toekomst, zeker met een laadpaal thuis! 

elektrisch rijden, wonen in de regio

Welk verschil kan een elektrische auto maken?

Wist je dat auto’s en vrachtverkeer voor een vijfde verantwoordelijk zijn voor de CO2-uitstoot in Nederland? Dat is nogal wat… Vervoer en opslag staat op nummer 3 van meest vervuilende branche van Nederland. De energievoorziening op zich en de industrie staan daarboven met een minimale extra percentage. Gelukkig daalt de CO2-uitstoot al de laatste jaren, maar het doel is om in 11 jaar tijd het CO2-gehalte met 40% te laten dalen. Dit doel gaan we nooit halen als we niet massaal een elektrische auto gaan rijden. De voordelen van elektrisch rijden sommen we graag voor je op: het is goedkoper dan benzine, LPG en diesel, je hebt belastingvoordeel, het is beter voor het milieu, je kan thuis ‘tanken’ voor de deur en het is zelfs mogelijk om te rijden op zelf opgewekte energie!

Feitjes om je te overtuigen

Nog meer feitjes om je te overtuigen: wist je dat een elektrische auto over zijn hele leven gemiddeld 40% minder CO2 uitstoot dan een brandstofauto? Daarbij: er komen geen ongezonde gassen vrij tijdens het rijden én je pakt tegelijkertijd geluidsoverlast aan. De elektrische auto is namelijk muisstil.  

Een elektrische auto aanschaffen

Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan dit verhaal, anders reed iedereen al wel een elektrische auto. Die grote stap van aanschaf wordt kleiner gemaakt doordat elektrische auto’s financieel aantrekkelijk worden gemaakt. Tegenwoordig heeft ieder automerk wel een eigen elektrische auto op de markt gebracht, waardoor je veel keuze hebt; ook in budget. En je kan ook nog eens een subsidie aanvragen als je elektrisch wil gaan rijden! Kijk hiervoor op rvo.nl. Als je echt wil meegaan met de tijd, moet je je eens verdiepen in MyWheels en Snappcar. Deze initiatieven zijn erop ingericht om een auto te delen. De wegenbelasting hoef je niet te betalen voor een volledig elektrische auto, dus daar bespaar je ook al enorm op.

Gemeentes helpen mee naar elektrisch rijden

Zakelijk gezien betekent dat een veel lagere bijtelling. Gemeentes zetten soms hierin een stap extra. Zo kan je in Den Haag een subsidie aanvragen voor een elektrische rijden in een bestelauto. Laadpalen kunnen in sommige gemeentes zelfs gratis aangevraagd worden, mits de paal op een openbare plek komt te staan. En die openbare laadplekken met meerdere laadpalen zie je ook in een rap tempo toenemen: je ziet ze al bij hotels, pompstations en vakantieparken. Laden is een kwestie van een pasje om te betalen en een eigen stekker om te pluggen. De laadpaal thuis wordt dan onmisbaar. Eveneens een investering, maar zo terugverdiend!