Altijd een heet hangijzer bij het kopen van een woning: de cv-ketel. Omdat verwarmen van het huis duur is, wordt dit onderdeel altijd meegenomen in de bouwkundige inspectie. Vooral oude ketels kunnen zorgen voor hoge stookkosten en duur onderhoud. Ketels zijn namelijk onderhevig aan slijtage en hebben een maximale levensduur. Vooral oude ketels en ketels die niet goed zijn ouderhouden, gaan niet lang mee. Waar toch veel mensen niet over nadenken is of de huidige ketel wel past bij jouw woonwensen. We vertellen je in dit artikel waar precies naar gekeken wordt bij het beoordelen van de ketel tijdens de bouwkundige inspectie. Daarnaast vertellen we je ook hoe het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel in zijn werk gaat.

De cv-ketel bij de bouwkundige inspectie

De meeste ketels werken op aardgas of stookolie (olie komt nog maar heel zelden voor). Het water wordt middels een brander verhit binnen een gesloten systeem. Zodra je ergens de kraan openzet op standje heet, wordt het warme water die kant op gepompt. Wanneer het water (via de radiatoren) is afgekoeld op de bestemde plek, stroomt het weer terug om opnieuw opgewarmd te kunnen wormen. Het probleem van oude ketels is dat ze niet de temperatuur automatisch aanpassen aan de warmtevraag. Daarom verdoen oude ketels ook veel meer energie. Moderne ketels kunnen dat wel.

Bij het controleren van de ketel wordt onder andere naar de beveiliging ervan gekeken. Een ketel die gas lekt, kan namelijk levensgevaarlijk zijn. Daarnaast wordt ook gekeken naar het rendement van de betreffende ketel, oftewel: hoeveel procent van de energie wordt daadwerkelijk omgezet in nuttige warmte? Ook de aanwezigheid van een keurmerk wordt meegenomen in de keuring. Zo’n keurmerk zegt iets over zuinigheid, comfort, mate van schone verbranding en de aansluitmogelijkheden. Als laatste kijkt een inspecteur naar de onderhoudsstatus van de ketel.

Een nieuwe cv-ketel kopen

Luidt het advies: ‘Koop een nieuwe ketel’? Let dan bij het aanschaffen van een nieuwe ketel op de prijs, het merk, de capaciteit en de energiezuinigheid. Als je bijvoorbeeld graag de doucheruimte wil uitbreiden van 1 naar 2 douchekoppen, moet je wel een cv-ketel hebben hangen die dat aankan. Zo’n ketel is vaak duurder, omdat hij meer water moet kunnen opslaan en water sneller moet kunnen verwarmen om die watercapaciteit te kunnen garanderen. Niks is ellendiger dan samen douchen met ieders een eigen douchekop en dat vervolgens de temperatuur niet meer hoger komt dan 36 graden. Dan sta je alsnog samen te vernikkelen onder de douche; niks romantisch meer aan. Op internet zijn veel ketelwijzers te vinden die ervoor zorgen dat je middels een vragenlijst of stappenplan uitkomt bij de ketel die past bij jouw wensen. Denk hierbij aan vragen als:
• Waarvoor gebruik jij de ketel?
• Om wat voor soort woning gaat het?
• Hoe groot is de woning?
• Wat is het energielabel van de woning?
• Welk type douche gebruik je?
• Heb je ook een bad of tweede douche?

Wat altijd goed is om mee te nemen bij de aanschaf van een cv-ketel is of er wellicht nog meer manieren zijn om het huis energiezuiniger te maken. Als je hierover meer wil lezen, lees dan op deze website verder bij ‘Verduurzaming’.