Mindf*ck van optische illusies

Het geheim zit hem in het creëren van optische illusies. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en daarom helpen we je graag een handje op weg. We laten hieronder een aantal tuinontwerpen zien hoe je je tuin optisch breder kunt laten lijken.  

Door het zicht naar achteren te verbreken, wordt de illusie van een grotere ruimte gecreëerd. Dat is precies wat je wil. Het zicht kun je eenvoudig onderbreken door het vormen van tuinkamers. Nee, hierbij bedoelen we niet een overkapping met wanden, maar het creëren van verschillende ruimtes in je achtertuin. Op die manier geef je je tuin meerdere dimensies. Zorg er wel voor dat je de ruimtes niet volledig afsluit met een hoge schutting of haag, want dat kan een opgesloten gevoel geven en de ruimte juist weer kleiner laten lijken. Kies eerder voor struiken, grassen of een lage tot halfhoge haag om een gevoel van openheid te creëren terwijl het toch een scheidingswand vormt.  

Speel met hoogteverschillen

Een andere slimme manier om je achtertuin optisch groter te laten lijken: speel met hoogteverschillen. Maak een smalle tuin breder door hoogteverschil aan te brengen aan de zijkant(en). Door deze toepassing maak je je tuin interessanter omdat niet de hele tuin direct zichtbaar is. Bij hoogteverschil wordt veelal gedacht aan een verhoging boven de grond, maar je kunt ook onder de grond een gezellig zitgedeelte maken. Maak jij het kampvuur alvast aan? Dan pak ik de marshmallows, want je zit hier ten alle tijden uit de wind.  

De afscheidingen hoeven niet per se perfect in een hoek van 90 graden geplaatst te worden. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om diagonale lijnen op te nemen in je tuinontwerp, want je raad het vast al wel: die zorgen voor optisch meer breedte. Dit kan variëren van het aanleggen van paden en bestrating tot het plaatsen van plantenbakken en hagen. 

Spiegels, spiegels, spiegels

Nog een stapje verder gaan en je tuin dubbel zo groot laten lijken? Dat kan door een grote spiegel aan het einde van je tuin of aan een muur te hangen. De spiegel reflecteert namelijk delen van je tuin waardoor de illusie wordt gewekt dat de ruimte veel groter is.  

Fotografie header: @modernjaren30 | Fotografie: @home_anitaaaa | @byfrederiqueinterior

Verlichting

Zelfs ’s avonds kun je nog optische illusies wekken door met de belichting van je tuin te spelen. Verlicht je pad met grondspots en accentueer je terras met uplighting zodat deze er extra uitspringt. Door te spelen met licht en schaduw ontstaat diepte en ruimte. Net de twee dingen die je zocht in je smalle tuin.  

Smalle tuin, tuinontwerp, tuinarchitect, Wonen in de Regio

Trends

Met de zomer voor de deur, zijn er natuurlijk ook weer trends waar we dit jaar naar uitkijken. Ga je voor overvloed aan kleur of toch liever voor een combinatie van organische en strakke vormen? Eén ding is in ieder geval zeker: buiten domineert wederom een oase aan groen, dus welke vrolijke bloeier ga jij zetten dit jaar?  

Fotografie: @huisje133

Genoeg inspiratie voor een kleine tuin opgedaan en bruisen je groene vingers van enthousiasme? Haal snel je tuinhandschoenen tevoorschijn en beginnen maar! Zelf niet zo handig, maar wil je wel graag een nieuwe tuin aanleggen? Vraag hulp aan een tuinarchitect, want die kan in een mum van tijd jouw droomtuin ontwerpen.