We hebben bij het artikel bouwjaarkenmerken beschreven waarop je moet letten als je een huis uit een bepaalde periode wilt kopen. Alle bouwperiodes zijn hierin meegenomen, dus ook huizen van voor 1920. Hierin bespreken we isolatie, betonrot en slechte kozijnen. Maar de constructie van een woning is het allerbelangrijkste. De constructie van je huis is eigenlijk het geraamte ervan. Je moet het zien als alle botten in je lijf. Bij het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie wordt ook hierop gelet. Veel huizen zijn traditioneel gebouwd en met die constructie is niet snel iets mis. Dit onderdeel wordt pas spannend als je een erg oud huis wilt kopen of een huis dat is verbouwd. Vooral bij een verbouwing kan geknoeid zijn met een constructie. We vertellen je hieronder wat die traditionele bouwstijl precies inhoudt en waarom dragende muren een behoorlijke stoorzender kunnen zijn in jouw verbouwingsplan.

De traditionele constructie

Zoals gezegd zijn de meeste huizen gebouwd middels een traditionele constructie: bouwblokken en gevelstenen zijn door middel van mortel en beton op elkaar zijn gestapeld. Een verdieping wordt dan gecreëerd door betonplaten op de muren te laten rusten. Het dak is dan vaak middels een houtconstructie met sporen gebouwd. Die sporen lopen vanaf de verdieping schuin tot de punt. Deze veelgebruikte methode heeft veel voordelen, zoals een lange levensduur en hoge stabiliteit, maar als nadeel dat de constructie heel zwaar is en het is arbeidsintensief. Andere mogelijkheden zijn onder andere staalbouw, modulair bouwen en houtskeletbouw. Vooral prefab bouwen is ontzettend in trek: het werkt snel en nauwkeurig. Er zijn tegenwoordig constructieve, geïsoleerde panelen voor wanden en daken: een systeem dat energiezuinig is en tegelijk een dragende functie heeft.

Dragende muren en verbouwen

Wanneer je iets wil veranderen aan de constructie, wordt het een ingewikkeld verhaal. Zo kunnen dragende muren een behoorlijke stoorzender zijn in jouw verbouwingsplan. Als het huis dat je op het oog hebt bijvoorbeeld een gesloten keuken heeft en je wil graag een open keuken in het verlengde van de woonkamer, kan het zijn dat je een muur wil weghalen die dragend is. Een dragende muur betekent dat de hele constructie van het huis letterlijk daarop leunt. Zie het als een kaartenhuis: als je een kaart uit het midden haalt, zal de boel in no time in elkaar storten. Bij het opmaken van een bouwkundige inspectie worden ook jouw eventuele verbouwwensen meegenomen. Een dragende muur verplaatsen is soms dan niet mogelijk of heel erg duur. Zo’n gegeven moet je meenemen in je overweging het huis wel of niet te kopen.