Verlichting in de keuken

Allereerst is het slim om goed over de keukenverlichting na te denken. Je wilt hier natuurlijk een fijne sfeer creëren, maar je wil ook goed kunnen zien wat je aan het doen bent tijdens het koken. Het zou vervelend zijn als dat ene gerecht verkeerd uit de verf komt. Daarom is het goed om direct en indirect licht af te wisselen. Direct licht schijnt rechtstreeks op een bepaalt gebied of een object, zodat je ziet wat je aan het doen bent. Bij indirect licht is de verdeling van het licht erg gelijkmatig, waardoor je bijvoorbeeld eenvoudig een romantische sfeer kunt creëren.

Verlichting in meubels

Om in verschillende meubels te verlichten biedt Ledverlichting de uitkomst. Denk dan bijvoorbeeld aan kasten, je wilt natuurlijk wel zien wat er precies allemaal in de kast ligt. Speciale kastverlichting maakt het mogelijk om licht te creëren op plekken waar gewone armaturen niet geplaatst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan led strips die een gedeelte van de boekenkast verlichten. Dit doe je door in het zijpaneel een frezing aan te brengen en daar vervolgens de strips in te plaatsen. Daarnaast zou je indirect licht kunnen gebruiken om bepaalde elementen in de kast te accentueren.

Bediening van verlichting

Bij een goed lichtplan hoort ook een fijne manier van bediening. Er zijn verschillende manieren waarop je dit zou kunnen doen. Kies voor een sensor, een afstandsbediening of ga in sommige (luxe) gevallen voor spraakbediening. Met een sensor wordt beweging gedetecteerd en springt de verlichting automatisch aan. Met een afstandsbediening kun je jouw verlichting op afstand eenvoudig aan en uit zetten en als je kiest voor slimme verlichting spreek je jouw verlichting gewoon aan.

Energiezuinige verlichting

Als je wat meer bezig bent met duurzaamheid en op zoek bent naar een energiezuinige verlichting, dan zou je het beste kunnen kiezen voor ledverlichting. Deze lampen kunnen namelijk tot 50.000 branduren meegaan. Het is even een investering, maar op lange termijn heb je er erg veel profijt van. Het zal veel kosten besparen en daarnaast dragen ze bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Veiligheid

Natuurlijk staat veiligheid ook hoog in het vaandel. Opnieuw is ledverlichting dan de beste keuze. Deze verlichting wordt bijna niet warm als je hem aanzet, dus je hoeft niet op te letten of dat ene gordijn nou wel of niet te dicht bij de lamp hangt. Ook zorgt het ervoor dat je ledverlichting prima kunt inbouwen. Let wel op dat de warmte weg kan anders bestaat de mogelijkheid dat de verlichting kapot gaat.