Samenwonen is naast erg gezellig ook een behoorlijke pain in the ass wanneer je door ruzie gedwongen wordt om apart verder te gaan. Dan kun je alle rompslomp daaromheen maar liefst zo gemakkelijk en snel mogelijk regelen. Of dit nu met je (ex)partner, familielid of een goede vriend is, geld en spullen zijn altijd lastig te verdelen. Vooral als je al even meegaat en ondertussen samen de nodige verzamelingen hebt opgebouwd. Wat is van wie? Cd van jou, maar gekregen van de anders moeder? Dan dus niet van jou. Of wel? Net zoals Acda en de Munnik hebben wij het antwoord er helaas ook niet op. Dus voorkom cliché ruzies en ben het voor! Hoe dan? Een samenlevingscontract!
Waarom een samenlevingscontract?
Als je gaat samenwonen, zonder geregistreerd partnerschap of huwelijk, is er volgens de wet niks geregeld. Daar komt een samenlevingscontract om de hoek kijken. In dit contract worden afspraken vastgelegd zodat jullie beide weten waar jullie aan toe zijn.
Wat is een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract is een contract waar afspraken in worden vastgelegd rondom jullie samenwonen en als jullie eventueel uit elkaar gaan. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen om over na te denken:
- Welke spullen zijn van jou persoonlijk en wat is van jullie samen?
- Wie houdt de gezamenlijke spullen als jullie niet meer samen willen wonen?
- Wie houdt de gezamenlijke spullen als een van jullie overlijdt?
- Hoe worden de maandelijkse kosten betaald (boodschappen, water, gas, licht)? Wordt dit evenredig betaald? Of betaald de grootverdiener een groter deel?
- Wat moet er met het huis gebeuren als jullie niet meer samen willen wonen?
- Wat gebeurt er met het huis en de gezamenlijke spullen als de ander overlijdt?
- Pensioen regeling.
- Welke en hoeveel bankrekening(en) jullie gebruiken?
Je denkt samen na over bovenstaande vragen en komt zo, hopelijk zonder te veel ruzie, tot gezamenlijke afspraken. Deze afspraken zet in je een contract en onderteken je beide. Voilà, jullie eigen samenlevingscontract.
Samenlevingscontract opstellen
Een samenlevingscontract kan je zelf opstellen of laten opstellen bij een notaris. Een contract zelf opstellen brengt geen extra kosten met zich mee. Maar er zijn ook nadelen. Bij het overlijden van jou of jouw partner zijn de gemaakte afspraken niet geldig. Dit is bij een notarieel samenlevingscontract wel het geval.
Let wel op, in een samenlevingscontract kunnen alleen afspraken worden gemaakt over gezamenlijke bezittingen bij overlijden. Wil je ook afspraken maken over persoonlijke bezittingen bij overlijden? Laat dan ook testamenten bij de notaris opstellen.
Een ander voordeel van een notarieel contract is dat deze meer solide is dan een zelfgemaakt contract. Als het nodig is om jouw partner te dwingen om zich aan de gemaakte afspraken te houden, is een notarieel contract sterker bewijs.
Financiële gevolgen en inhoud samenlevingscontract
Dat een samenlevingscontract een hoop zekerheid biedt, daar is niets aan gelogen. Maar overdrijf het niet, je moet niet zomaar een samenlevingscontract afsluiten. Je wordt namelijk al snel als fiscale partner gezien zodra je gaat samenwonen. Dit kan vervolgens weer invloed hebben op bijvoorbeeld de toeslagen van de belastingdienst of een bijstandsuitkering.
Kosten samenlevingscontract
Een samenlevingscontract opstellen kan gratis zijn, als je het zelf opstelt. Maar in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een notaris. Het verschilt natuurlijk per notaris wat de precieze kosten zijn. Het is dan ook aan te raden om bij verschillende notarissen de tarieven op te vragen. Gemiddeld ben je voor een samenlevingscontract zo’n €400 – €700 kwijt.
Samenlevingscontract: voordelen
- Je maakt samen duidelijke afspraken, zodat er op een later moment geen onduidelijkheden ontstaan.
- Jouw eigen spaargeld, schulden en spaargeld blijven van jou als je niet meer samen wilt wonen. Behalve als jullie dit anders hebben vastgelegd.
Samenlevingscontract: nadelen
- Je bent geen erfgenaam van elkaar. Dat betekent dat persoonlijke bezittingen niet vanzelfsprekend naar de andere partij gaan bij overlijden. Om wel elkaars erfgenaam te worden, heb je een testament nodig.
- Een samenlevingscontract opstellen en afsluiten kost geld.