Het geheim van opbergbakken

Als je zorgt dat de basis goed is en alles een vaste plek heeft, dan wordt opruimen kinderspel. Zo kent iedereen ongetwijfeld Marie Kondo en The Home Edit. Zo niet, dan zou ik ze nu googelen om je te verbazen over het opruimimperium dat ze opgebouwd hebben. Eigenlijk doen ze beiden precies hetzelfde. Ze maken gebruik van slimme hulpmiddelen zoals opbergbakken, lade-indelingen en oproltechnieken om alles op te ruimen. Daarnaast zijn ze heel consequent.

Huis opruimen: waar te beginnen?

Keep it simpel en begin niet met de grootste uitdaging, die bewaar je voor als de basis staat. Ga vervolgens niet uit van wat je kwijt wilt, maar wat je wilt houden. Wat heb je echt nodig? Als je dat weet ga je alles sorteren, scheiden, schikken, schoonmaken en standaardiseren. Wat hoort bij elkaar, wat wil je in één overzicht zien, wat mag in de was of door een sopje en wat wordt de nieuwe vaste plek. Vooral dat laatste is cruciaal. Jij weet namelijk wat waar ligt, maar weet iedereen dat?

Achter elkaar in plaats van op elkaar

Het is ideaal om dingen overzichtelijk op te bergen, niet opgestapeld, maar opgerold of achter elkaar gestoken. Zo zie je in één oogopslag wat er is en wat je nodig hebt. Probeer het maar eens uit. Zo plaats ik alle bakken achter elkaar en niet in elkaar. Heb ik alle kruiden en voorraad in glazen potten zitten, voorzien van een handig label. Gebruik ik kleinere manden of bakken om de kast op te delen. En rol ik al mijn kleding op, in plaats van de traditionele stapels en volle hanggedeeltes. Zoals ik al eerder schreef: het is een systeem 😉

Volhouden

Je huis opruimen; het begin is er, maar hoe houd je het vol? Het is van belang dat je iedereen laat weten wat je doet en waarom je dit doet. Zo kan iedereen het ook zelf. Als je kinderen hun speelgoed opruimen en je uitlegt waarom de duplo in de bak met een foto van de duplo hoort. Dan zullen ze dit de volgende keer, na wat aandringen of een beloning, ook zelf doen. Datzelfde geldt voor de voorraad, de kleding en die ontzettend vervelende vraag: ‘Schat waar zijn mijn sleutels?’. En de beste beloning, is uiteraard die voor jezelf: je huis opgeruimd betekent je hoofd opgeruimd. Voor alles geldt less is more. Als je minder spullen hebt, heb je meer overzicht en minder keuzestress. Stel je voor je hoeft morgen niet uit veertig jurkjes of spelletjes te kiezen, maar uit tien. Dan is de keuze een stuk sneller gemaakt.