Ook de staat van de elektra en de bijbehorende groepen wordt bekeken en beoordeeld tijdens een bouwkundige keuring. Om het huis te kunnen beoordelen, is het belangrijk om te weten hoe oud bijvoorbeeld de elektrische bedrading is en of de installatie (groepenkast) voldoet aan de huidige eisen. Denk hierbij aan de aanwezigheid van aardlekschakelaars en hoeveel groepen de stoppenkast heeft. Vooral oude elektra komt vaak slecht uit de test, omdat bedrading op korte termijn vervangen moet worden, aangezien slijtage zorgt voor gevaarlijke situaties. Je moet er niet aan denken dat elektra bloot komt te liggen en je een schok krijgt als je even een aardlekschakelaar wil omzetten. We vertellen je hieronder uitgebreid hoe elektra en groepen terugkomen in de bouwkundige keuring. Daarnaast vertellen we je ook waarom het slim is om apart van een bouwkundige keurder een elektromonteur langs te laten komen om alles te controleren.
Wat van elektra komt terug in de bouwkundige keuring?
De inspecteur kijkt allereerst in de meterkast of die voldoet aan de huidige eisen. Kort samengevat kijkt een inspecteur of de groepenkast veilig is (bijv. losse bedrading en genoeg aardlekschakelaars voor het aantal groepen). Dat begint al met het controleren van de positie van de meterkast ten opzichte van de voordeur. Ook moet de meterkast gegarandeerd vorstvrij zijn. Ook de afmetingen, indeling en afwerking van de meterkast zijn voorgeschreven. De inspecteur controleert of deze eisen zijn nageleefd. Zo is het belangrijk dat de achterwand en zijwanden van de meterruimte gemaakt zijn van multiplex of vezelplaat met een dikte van minimaal 18 millimeter.
Voor de vloer van de meterruimte wordt bij voorkeur een prefab vloerplaat gebruikt met KOMOkeur. Een woning moet daarnaast gas- en waterdicht zijn, ook al ben je aan het (ver)bouwen. Dit natuurlijk ter voorkoming van water dat in aanraking met elektriciteit komt. Voor de aansluitleidingen horen kunststof mantelbuizen gebruikt te zijn. Ook de kwaliteit en montage hiervan is voorgeschreven. Al met al een behoorlijk rijtje.
Dubbelcheck door elektromonteur?
Als je een echte elektromonteur erbij haalt, krijg je het complete plaatje in beeld. Een inspecteur weet namelijk genoeg van alles, maar een goede elektromonteur is gespecialiseerd in één aspect van de keuring namelijk elektriciteit. Deze professional loopt het hele huis na met een meter om de verspreiding van de elektriciteit te meten. Elk stopcontact wordt dan nagelopen en doorgemeten, elke pool wordt hierbij gemeten en dus ook elke draad van de installatie. Op die manier worden slechte contacten opgemeten of wanneer er niet de juiste, of geen bedrading, is gebruikt.
Ook de aardpen die in de grond is gestoken (vaak ter plaatse van de waterput bij de voordeur) wordt gecontroleerd. Die bevindt zich vaak in de kruipruimte. Een elektromonteur kan dan zien of de aardingen goed zijn, zoals die van de gas- en waterleiding. Deze professional neemt vaak tevens de tijd om al het schakelmateriaal na te lopen, om te controleren of het veilig is gemonteerd en goed vastzit. Veel onderdelen van dit rijtje zijn ontzettend voor belang voor je verzekering. Als namelijk na een brand een defect wordt geconstateerd aan het schakelmateriaal, kan het zijn dat je niet verzekerd bent voor de schade. En die problemen wil je niet.