

Indeling van ruimtes
Maak een plattegrond van de ruimte waarvoor je een lichtplan wil maken. Zorg dat je weet hoe je de ruimte wil gebruiken en teken op de plattegrond waar de meubels komen te staan. Staan jouw elektra punten al vast? Teken deze dan ook in, zo weet je wat de mogelijkheden zijn. Moet jij je elektra nog doorgeven aan de aannemer, dan geldt jouw lichtplan straks voor de elektrapunten.


Soorten licht
Nu je je plattegrond klaar hebt is de volgende stap het herkennen van de functionaliteiten van de ruimte. De keuken zelf heeft vaak maar 1 functie. Terwijl de eettafel er meerdere kent, eten, werken, huiswerk maken, borrelen met vrienden, spelletjes spelen etc. Bepaal voor ieder deel van je ruimte dus wat je daar doet en wat voor een licht je daarvoor nodig hebt. We onderscheiden 3 soorten licht, basisverlichting, functionele verlichting en accentverlichting. De basis verlichting zorgt voor een algehele verlichting van de ruimte en kan bestaan uit direct of indirect licht, dus spotjes of armatuur met lampenkap bijvoorbeeld. De basis verlichting geef je als eerste aan op je plattegrond. De functionele verlichting plaats je op punten waar je een activiteit uitvoert die verlichting nodig heeft. Bijvoorbeeld boven het aanrecht, de eettafel of bij je bureau. Dit is over het algemeen direct licht en zorgt ervoor dat je tijdens je activiteit geen schaduw krijgt in jouw zichtveld. Zo is het in de keuken prettig om licht van voren of direct van boven te krijgen. Komt het licht van achter dan creëer je een schaduw met je lichaam op het aanrecht, niet echt prettig bij het snijden van je groenten. Accentverlichting teken je als laatste in je plattegrond. Je kan hierbij denken aan een spotje gericht op een schilderij of een zachte verlichting in je vakkenkast. Dit wordt ook sfeerverlichting genoemd.
Tips en tricks
- Zorg dat een je geen ongewenste schaduwen creëert, dit kun je oplossen door een lichtbron van voren of boven te plaatsen.
- Heb je geen stopcontact op de plaats waar je verlichting wil? Tegenwoordig zijn er hele leuke draadloze/oplaadbare lampen en zelfs oplaadbare peertjes. Dus er is vast ook een oplossing voor jouw situatie!
- Een lamp bij je tv is super leuk en sfeervol! Maar pas wel op dat het licht daar niet te fel is. Het kijkt veel rustiger voor je ogen als het licht op de muur gericht staat of als de lamp een licht doorschijnende kap heeft.
- Plaats dimmers waar mogelijk. Op deze manier kun je zelfs van direct licht sfeerverlichting maken en heb je altijd jouw gewenste sfeer in huis.
Succes met het maken van je lichtplan en het shoppen van de lampen! En je kunt nooit te veel stopcontacten hebben voor al die leuke sfeer lampen 😉
