De kans is groot dat je al eens van kadastrale kosten gehoord hebt. Misschien in één van onze andere artikelen of wellicht ergens in de wandelgangen. Maar weet je ook wat het inhoud en hoe dit betrekking op jou heeft? Nee? Dan ben je hier aan het juiste adres! We vertellen je er graag meer over.

De notaris

Voordat je een huis gaat kopen moet er een notaris uitgekozen worden. Deze persoon helpt de koper en de verkoper om tot bindende afspraken te komen. Ze helpen je met het opstellen van documenten en zorgen ervoor dat de koop op de juiste manier verloopt. Zij zijn dus ook verantwoordelijk voor de kadastrale kosten.

Nieuwe registratie

Wanneer je een huis gaat kopen, betaal je dus ook kadastrale kosten. Dit zijn de registratiekosten die komen kijken bij het overdragen van een perceel. Alle perceeleigenaren worden namelijk geregistreerd en dat betekent dat wanneer een kavel wordt overgedragen, een nieuwe registratie nodig is. Deze kosten voor kadastrale inschrijving betaal je aan de notaris en hij draagt ze over aan het kadaster. Het kadaster is een overheidsorgaan dat alle vastgoedinformatie registreert. Zo wordt de kans een stuk kleiner dat je in een onzinnige burenruzie terecht komt, omdat iedereen kan opzoeken van wie wat is en waar de grenzen van de kavel lopen.

De kosten

Het kadaster rekent dus kadastrale kosten van €137,50 in 2022 en deze worden verlaagd naar €78,50 als de aktes volgens het KIK-systeem wordt opgesteld. De meeste kantoren werken al volgens dit systeem, maar enkele eigenwijze notarissen doen dit nog niet, waardoor je bij zo’n notaris altijd duurder uit bent. Het inschrijven volgens het KIK-systeem, voor een leveringsakte, is in deze gevallen sowieso al niet mogelijk:

  • Als één van de eigenaren in volmacht tekent
  • Als sprake is van een gedeeltelijk perceel
  • Als er sprake is van een erfenis, dus als je koopt van erfgenamen
  • Bij buitenlandse identiteitsbewijzen of verblijfsdocumenten
  • Bij beperkte rechten
  • Indien het verkochte deel uitmaakt van een (nieuwbouw)project
  • Als één van de partijen in het buitenland woont

Wil je je KIK laten inschrijven voor een hypotheekakte dan zijn daar ook een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo kun je je alleen bij een aantal specifieke banken laten inschrijven, moet er sprake zijn van één geheel kadastraal perceel en mag er geen overbruggingshypotheek zijn.

Oplopende kosten

De notaris zal zelf altijd de laagste kosten doorgeven, maar het kan zijn dat het kadaster hier anders over denkt. Doordat je niet voldoet aan één van de eerder genoemde voorwaarden. Hier hebben jij en jouw notaris geen invloed op. Houd er dan ook rekening mee dat de kosten vaak hoger uitvallen. Gelukkig hebben we dan ook nog goed nieuws; deze kadastrale kosten zijn aftrekbaar bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Let op: wel alleen voor het opstellen van een hypotheekakte en registeren hiervan, maar dat is toch beter dan niets.