Wat is nu precies een veranda?

Er ontstaat nog wel eens verwarring over wat een veranda nou eigenlijk is. De een noemt een overkapping een veranda, de ander spreekt weer van een terrasoverkapping. En daar blijft het niet bij, want dan is er ook nog een serre, uitbouw, tuinkamer en pergola. Snap jij het nog? We leggen het je hieronder graag uit.   

De meest voorkomende verwarring zit hem in de termen ‘overkapping’ en ‘veranda’. Een overkapping is net zoals een veranda een dak met dragende palen, maar het verschil zit hem in de plaatsing. Over het algemeen heeft een overkapping een vrijstaande structuur. Dit houdt in dat je deze op elke plek in je tuin kan neerzetten. En een veranda zit altijd aan één zijde van het huis, bijvoorbeeld de achterkant. Een veranda is dus wel een overkapping, maar een overkapping is niet altijd een veranda.  

Fotografie header: @ourlifeatno56 | Fotografie: @mirja_lifestyle_and_more | @landlevenjudith

Keuzes, keuzes, keuzes

Bij het bouwen van een veranda word je voor een aantal keuzes gezet. Allereerst is het handig om te bepalen waar je je veranda wil plaatsen en hoe groot hij moet worden. Vervolgens kun je na gaan denken over het ontwerp: wil je een open of gesloten veranda? Van welk materiaal wil je hem gaan bouwen?   

Wie graag buiten leeft, zal sneller kiezen voor een open ontwerp waar het binnen- en buitenleven samensmelt. Wie het hele jaar door van de buitenruimte wil genieten, zal eerder kiezen voor een gesloten veranda. Twijfel je nog over de keuze van het ontwerp? Overweeg dan een combinatie van beiden, waarbij een deel van de veranda openblijft en het andere deel dicht is!  

Nadat je je ontwerp hebt gekozen, komt de volgende vraag: welk materiaal ga je gebruiken voor de bouw van de veranda? Hieronder zetten we de meest gebruikte materialen voor je op een rijtje.   

  • Het meest bekende materiaal is hout, en dan is specifiek hardhout een veelgebruikt materiaal. Hout wordt vaak gekozen vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid, maar ook zeker om zijn natuurlijke en warme uitstraling. Een houten veranda kent helaas niet alleen maar voordelen, het moet namelijk wel regelmatig onderhouden worden… 
  • Liever niet te veel tijd kwijt aan onderhoud? Kies dan voor aluminium. Dit materiaal is populair vanwege zijn lichtheid, duurzaamheid en het is onderhoudsarm! Match made in heaven, niet?  
  • Ben je niet zo’n fan van aluminium? Overweeg dan pvc. Ook dit materiaal heeft lage onderhoudseisen én het is doorgaans heel betaalbaar.  
  • Voor de wanden en daken wordt vaak voor glas gekozen om lekker veel natuurlijk licht binnen te laten vallen. Geef je liever niet de voorkeur aan volledig glazen wanden en/of dak, voeg dan een lichtstraat toe om toch te kunnen genieten van een overvloed aan natuurlijk licht.  
Veranda, veranda overkapping, houten veranda, Wonen in de Regio

Fotografie: @nan.athome

Fotografie: @stylebynik123 | @mywhitecosyhome

Fotografie: @babettevdspoel_living

Wetten en regels

Ben je al enthousiast geworden om een veranda aan huis te bouwen? Superleuk! Wat nog wel handig is om te weten, is dat een veranda overkapping over het algemeen 4 meter hoog mag zijn als deze binnen een afstand van 2,5 meter van je huis wordt gebouwd. Helaas is dit geen harde regel die overal geldt, waardoor je in sommige gevallen een vergunning aan moet vragen. Lees je in en informeer bij je gemeente wat mogelijk is. De aanvraag van een vergunning kan namelijk wat tijd kosten, maar een goed begin is het halve werk!  

Als laatste vraag je je zeker af welk kostenplaatje hieraan verbonden zit. De totaalprijs hangt af van verschillende factoren, zoals het bouwmateriaal en de grootte. Vraag verschillende offertes op bij verschillende aannemers en ontwerpers om een idee te krijgen van de prijs van je tuinontwerp.