Dat er in 2020 sprake was van een oververhitte woningmarkt is je vast niet ontgaan. De vraag is groter dan het aanbod. Dit leidt tot hoge woningprijzen die soms flink overboden worden. Ondanks dat er over het algemeen in heel Nederland sprake is van een woningtekort, is het voor iedere regio toch net iets anders. Makelaardij Janssen Steijlen, actief in regio Eindhoven en Veldhoven, legt uit hoe de markt er op dit moment uitziet en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

woningmarkt, woningmarkt Eindhoven, Janssen Steijlen, Wonen in de Regio

Woningmarkt in Eindhoven

Huizen en appartementen zijn momenteel enorm populair. Zeker de woningen die er al netjes uit zien, gaan als warme broodjes over de toonbank. Vooral als er weinig verbouwd moet worden is de vraag enorm hoog. Opknappers zijn wellicht wat minder in trek. Dit komt doordat de bouwkosten de afgelopen jaren enorm gestegen zijn. Daarnaast is het lastig om op relatief korte termijn een beschikbare aannemer te vinden. Door dit tekort aan woningen, is overbieden geen bijzondere aangelegenheid meer. De cijfers van het NVM-kwartaalrapport Q4 2020 geven aan dat er gemiddeld 3% wordt overboden in Eindhoven. Voor een tussenwoning wordt gemiddeld zelfs 5,5% meer betaald dan de vraagprijs. De gemiddelde transactieprijs in Eindhoven eo zit momenteel op €381.000 (landelijk €365.000). De marktcijfers van het NVM-rapport Q2 2022 geven aan dat de gemiddelde transactieprijs in Zuidoost-Noord-Brabant op €457.000 (landelijk €448.00) zit, dat is een stijging van 12,3% tov een jaar eerder.

Woning als belegging

Naast dat er veel woningzoekenden zijn, zijn ook veel particuliere beleggers op zoek naar een goede woning. Ondanks dat de overdrachtsbelasting gestegen is naar 8% voor beleggers, zijn de transportcijfers niet gedaald. Vooral de appartementen zijn hierdoor maar een korte periode beschikbaar op de markt. Dit zorgt voor een andere dynamiek op de woningmarkt in Eindhoven. Starters hebben amper een kans.

Tips om een huis te kopen

Maar wat als je een starter bent en je toch graag een woning in Eindhoven wilt bemachtigen? Ondanks dat het lastig is op dit moment, zijn er een aantal dingen die eventueel kunnen helpen:

  • Neem een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar weet precies hoe de markt op dit moment werkt en heeft de juiste connecties. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer kans om de woning of het appartement te kunnen bezichtigen. Of heb je net dat voordeel wanneer je een bod plaatst. Daarnaast kan een aankoopmakelaar je behoeden om gekke bedragen te bieden voor een woning. Het is namelijk zo dat je maximaal de marktwaarde van een woning kunt financieren. Op het moment dat je boven de vraagprijs biedt (en dus in veel gevallen boven de marktwaarde), betekent dit dat je aanspraak moet maken op jouw eigen geld. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen.
  • Zorg dat je financieel helemaal voorbereid bent. Ga in gesprek met een financieel adviseur zodat je precies weet hoe je ervoor staat. Wanneer je dan een potentiële woning op het oog hebt, kun je snel schakelen.
  • Ongeacht of je denkt dat jouw bod eventueel overboden gaat worden; doe toch het bod. Het is namelijk maar de vraag of de bieder met het hoogste bod, de beste koper is. De verkopende partij is op zoek naar een kwalitatief goede koper. Dit betekent dat de koper een goede prijs moet bieden, dat de koper garant kan staan voor het bod en dat de koper akkoord is met de aanvaardingstermijn die de verkoper wenst.
  • Laat de verkopende partij duidelijk merken dat jouw financiële situatie stabiel is. Een aankoopmakelaar kan hiervoor zorgen doordat hij of zij contact heeft met de verkopend makelaar en met je hypotheekadviseur. Dit zorgt ervoor dat de verkopende partij een referentie heeft voor jouw financiering.