Een bezichtiging hoeft niet altijd een vaste afspraak te zijn. Al eens gehoord van Open Huizen Dag? Open Huizen Dag is een initiatief van het NVM, de Nederlandse coöperatieve Vereniging van Makelaars en taxateurs. Deze landelijke vereniging is een belangeloze partij die verbindingen legt tussen verkopende partijen met de kopers. Open Huizen Dag is een initiatief dat tweemaal per jaar wordt georganiseerd. Woningzoekenden kunnen dan vrijblijvend (dus zonder afspraak) woningen bezichtigen. Ideaal, want zo kan je op één dag een mooi rondje maken langs meerdere huizen. Voor de verkopende partij is het een mooie kans om de woning extra onder de aandacht te brengen. Het is bijna een evenement te noemen: de vorige editie telde maar liefst 65.000 bezoekers en 10.500 deelnemers (bron: NVM.nl). We vertellen je de voordelen van een Open Huizen Dag en waar je belangrijke informatie over deze dagen kunt vinden.

Voordelen open huis

Bij het opsommen van de voordelen van een open huis focussen we ons uiteraard op de koper:

 • Open agenda

  Het maken van een afspraak met de verkoopmakelaar is soms een hele opgave. Soms moeten er wel drie agenda’s naast elkaar gelegd worden en dat kan stress opleveren. Bij een open huis is daar geen sprake van: je arriveert en vertrekt wanneer je wil. Meestal zijn de Open Huizen Dagen van het NVM in het weekend, terwijl de afspraken met de makelaar eigenlijk altijd op werkdagen moeten plaatsvinden. De meeste mensen werken niet in het weekend, dus ook dat levert ademruimte op.

 • Drempelverlagend
  Het maken van een afspraak voor een bezichtiging legt vaak gevoelsmatig een bepaalde druk op de kopende partij. Er ligt een bepaalde verwachting en die voel je dan soms ook tijdens de bezichtiging. Een open huis werkt dan enorm drempelverlagend. Je toont interesse, maar je voelt je veel minder gedwongen om je in de kaarten te laten kijken wat betreft budget en animo.
 • Vrijblijvend
  Als je een afspraak hebt, voel je je vaak gedwongen om het hele rondje te maken door het huis. Maar het kan ook heel goed zijn dat je al bij binnenkomst bent afgeknapt op de woning. Dat kan. Dan draai je je weer lekker om. Geen sociale verplichtingen om de hele tour door het huis te volgen. Op naar het volgende huis!
 • Tijdbesparend
  Het bezoeken van een open huis, zeker op een landelijk georganiseerde Open Huizen Dag, kan ook voor jou tijdbesparend zijn. Een drempelverlagende en vrijblijvende kijkdag met open agenda heeft als gevolg dat je waarschijnlijk meer tijd overhoudt. Je kan op een Open Huizen Dag namelijk wel vijf woningen in één dag bezichtigen, in jouw tempo!

Belangrijke informatie open huis

Vaak wordt een open huis landelijk georganiseerd vanuit het NVM: Open Huizen Dag. De agenda van de Open Huizen Dagen is eenvoudig te raadplegen via de website van het NVM . Op die site wordt middels een stappenplan aan je uitgelegd hoe deelname aan een Open Huizen Dag in zijn werk gaat. Je krijgt er zelfs een checklist bij die je kan gebruiken tijdens de bezichtiging!