Je hebt je ingeschreven bij een nieuwbouwproject en je krijgt de verlossende mail: je bent uitgekozen! Wat een fantastisch nieuws, maar wat nu? Waar moet je allemaal aan denken als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, wat staat je te wachten en hoe kan je je voorbereiden?

Projectontwikkelaar

Om je even wat achtergrondinformatie te geven: in veel van de gevallen is een nieuwbouwproject een initiatief van een projectontwikkelaar. De projectontwikkelaar bedenkt het concept van het project en geeft de opdracht aan een makelaar om de woningen uiteindelijk te verkopen. Grote kans dus dat jij jouw woning hebt aangekocht via de project makelaar.

Koop- en aannemingsovereenkomst

Zodra het duidelijk is dat jij degene bent die de nieuwbouwwoning toegewezen krijgt, stelt de makelaar twee contracten op. Een koopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst. Deze twee overeenkomsten teken je bij de makelaar. In de koopovereenkomst wordt de aankoop van de grond geregeld en worden ook projectkosten opgenomen. Bij projectkosten kun je denken aan ontwikkelkosten zoals de bouwvergunning, architect etc.) In de aannemingsovereenkomst wordt de bouw van de woning zelf geregeld, welke wordt uitgevoerd door de aannemer. Net zoals bij een bestaande woning, vindt het passeren van de leveringsakte en de transportakte plaats bij een notaris. In de leveringsakte zijn de koop- en aannemingsovereenkomst meestal beide vertegenwoordigd in één document.

Kopersbegeleiding bij nieuwbouwwoning

Rond deze periode word je in contact gebracht met de kopersbegeleiding van de aannemer. De kopersbegeleiding begeleidt de kopers van aankoop tot oplevering. Denk hierbij aan het bespreken van verschillende opties voor indeling, keuken, uitbouw van de woning etc. Samengevat: de kopersbegeleiding brengt jouw wensen in kaart, beantwoord jouw vragen en is contactpersoon richting de aannemer. Na begeleiding tijdens het gehele bouwproces overhandigt de kopersbegeleiding de sleutel aan de koper.

nieuwbouwwoning, bmv, bmv veldhoven, wonen in de regio, nieuwbouwproject, huis kopen

Wanneer starten met bouwen?

Voordat een aannemer mag starten met de bouw, moeten er een minimaal aantal woningen verkocht zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van het project. Zodra er een akkoord is voor de start van de bouw, gaat de aannemer aan de slag. Doorgaans duurt het 1-1,5 jaar voor woningbouw en 1,5-2 jaar voor een appartementencomplex. Dit is natuurlijk afhankelijk van diverse factoren zoals weersomstandigheden.

Oplevering nieuwbouwwoning

Een aantal weken voor oplevering van de nieuwbouwwoning, ontvang je bericht met de tijd en datum van de oplevering. Doorgaans vindt 2 weken voor de echte oplevering een vooroplevering plaats. Je kan dit zien als een voorproefje. Je krijgt de sleutel nog niet, maar je krijgt wel de kans om de woning alvast helemaal te checken. Op deze manier krijgt de aannemer, indien nodig, de tijd om mogelijke gebreken of afwijkingen te herstellen vóór de oplevering. Tijdens de officiële oplevering ontvang je natuurlijk wel de sleutel.