Het formaat

Voordat je een loungeset gaat kopen is het goed om na te denken over het model dat je wilt en wat voor een formaat hij moet hebben. Meet de plek waar hij komt te staan dan ook op en doe vervolgens bijvoorbeeld online inspiratie op. Je zou aan de hand hiervan kunnen kiezen voor een hoek loungeset. Heb je wat minder ruimte in de tuin, dan vult een hoekbank de ruimte maar wel met behoud van de loopruimte. Uiteraard bestaan er ook veel loungesaets uit losse stukken, zodat je jouw eigen set kunt samenstellen. Hiermee is werkelijk alles mogelijk. 

Materiaalkeuze

Vervolgens is het ook belangrijk dat je een materiaalkeuze maakt. Dit is niet alleen bepalend voor de uitstraling van de tuin, maar ook voor de levensduur en de mate van onderhoud. Een houten set wordt bijvoorbeeld niet snel warm van de zon en ziet er heel natuurlijk uit. Een nadeel is wel dat een houten loungeset veel meer onderhoud vraagt dan ander materiaal. Daarnaast is hij ook zwaarder en daardoor moeilijker te verplaatsen. Maar je zou ook kunnen kiezen voor Wicker. Dit materiaal is eenvoudig te onderhouden en kan zonder problemen lang buiten staan. Daarnaast vind je Wicker loungesets in verschillende prijsklassen en zodat er altijd wel een past binnen jouw budget. 

Kussens voor comfort 

Je wil graag comfortabel kunnen zitten op de tuinbank, daarom is van belang rekening te houden met de kussens. Deze bepalen het comfort van de loungeset. Wanneer het kan is het slim om een keer proef te gaan zitten, zodat je weet waar je voor kiest. Om de kussens vervolgens mooi te houden dien je ze tijdig goed op te bergen. Zo voorkom je dat er vocht in de kussens trekt en dat ze vroegtijdig aan vervanging toe zijn.

Behoud van de kwaliteit

Als de loungeset eenmaal staat, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Dit doe je al door een bewuste keuze te maken voor bepaalde materialen, maar je zou er ook een beschermhoes bij aan kunnen schaffen. Deze trek je over de set heen als je er geen gebruik van maakt, waardoor hij beschermd is tegen water, vuiligheid en zon. De loungeset zal hierdoor niet verkleuren en de kwaliteit zal niet achteruit gaan. Zorg er wel voor dat je de set af en toe laat ventileren, zodat het materiaal kan ademen, zo blijft de tuinbank het allermooist.