Zo kies je de perfecte vloer voor jouw nieuwe woning

Bij het inrichten van een nieuwe woning komt de vraag naar de perfecte vloer vaak naar voren. De vloer is tenslotte een echte eyecatcher en het eerste dat je ziet als je een woning binnen gaat. Veel woningeigenaren vragen zich af of een houten vloer wel bij hun interieur past. Zo staat in een modern interieur het creëren van ruimte centraal. Dit bereik je door te kiezen voor een lichte kleur op de vloer en wanden, wat zorgt voor een frisse en open uitstraling. Een andere optie is een bruinzwarte vloer, ideaal om contrast te creëren en een strakke, stijlvolle look te realiseren. Licht gekleurde vloeren reflecteren meer licht en maken de ruimte optisch groter. Voor een klassiek interieur wordt vaak gekozen voor een roodbruine tint op de vloer. Deze diepe kleur verrijkt de ruimte en ademt de sfeer uit vervlogen tijden. De warme, uitnodigende kleur, past perfect bij klassieke meubels en decoratie.

Patroonkeuze

Het patroon van de vloer heeft een grote impact op de uitstraling van de ruimte. De keuze voor een bepaald legpatroon bepaal je door jouw persoonlijke smaak en de ruimte waarin de vloer komt te liggen. Voor elke woonwens is een passende houtsoort en legpatroon te vinden. Alles kan, maar eigenlijk is er maar één ding van belang; dat jij het mooi vindt! Dit zijn enkele veel voorkomende patronen:

  • Vloerdelen of stroken: door de delen met het licht mee te leggen lijkt de ruimte optisch langer en vormen een modern en tijdloos patroon. Nerf, structuur en tekening van het hout komen optimaal tot uiting.
  • Visgraat patroon: geeft de ruimte een exclusievere uitstraling en herinneren aan oude tijden, maar gaat nog steeds mee met zijn tijd. De basis is altijd een hoek van 90 graden waarmee de kopse kant van de ene plank aansluit op de lange zijde van de andere plank. Dit levert het typische ‘klassieke beeld’ op van een houten vloer. Moderne en trendy uitvoeringen winnen aan populariteit.
  • Hongaarse punt: dit patroon heeft wel wat weg van het visgraatpatroon. Echter, bij de Hongaarse punt worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd. Hierdoor ontstaat een soort punt. Ook hier zien we vloeren variëren en meebewegen naar de huidige woontrends. Van patronen gebaseerd op smalle, korte plankjes tot rustgevende patronen met brede, lange planken.
  • Versaillespatroon: het meest chique legpatroon van een houten vloer. Versailles benadrukt als geen ander het klassieke karakter van de ruimte. Toegepast in een strakke moderne omgeving zorgt Versailles voor de juiste balans van klassiek en modern.
  • Speciale patronen: Naast bovengenoemde patronen kan je ook nog je eigen patroon creëren door bijvoorbeeld verschillende patronen te combineren en vormen in te leggen.  Niets is onmogelijk, zo lijkt het wel. Een meester parketteur gaat graag de uitdaging aan.

Duurzaamheid en milieu

Eén van de meest duurzame en esthetisch aantrekkelijke keuzes is een vloer gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe of kurk. Wij noemen dit ook wel Eerlijke vloeren. Waarom kiezen voor een eerlijke vloer van hout, bamboe of kurk?

1. Milieuvriendelijk: Hout, Bamboe of Kurk zijn hernieuwbare grondstoffen die onuitputtelijk beschikbaar zijn. Daarmee zijn het de meest milieuvriendelijke vloeren die er zijn.

2. Duurzaamheid: Een Eerlijke vloer gaat veel langer mee dan de meeste andere vloertypes. Ga je op de juiste manier met je vloer om dan kan deze vloer generaties lang meegaan. Wil je uitbouwen? Of wil je je interieur helemaal veranderen? Ook daarin is een Eerlijke vloer ideaal. Je past eenvoudig de kleur aan en ook kan je een eerlijke vloer aanhelen of repareren.

3. Onderhoud: Eerlijke vloeren zijn eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en af en toe dweilen is vaak al voldoende. Afhankelijk van de afwerking is er ca. eens per jaar wat groter onderhoud nodig, maar ook dat is zeer eenvoudig te realiseren.

4. Vloerverwarming: Eerlijke vloeren zijn prima te combineren met vloerverwarming. Ze houden de warmte langer vast en geven die geleidelijker af. Dit zorgt voor een behaaglijkere warmte in huis zonder dat het meer energie kost.

5. Kosten: In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een houten vloer niet per se duurder dan andere vloertypes. De lange levensduur en tijdloze uitstraling maken het een waardevolle investering.

Houtsoorten en kleuren

Eiken is een zeer populaire houtsoort vanwege zijn veelzijdigheid en esthetische kwaliteiten. Eiken is verkrijgbaar in allerlei patronen en kleuren. Het geelbruine eikenhout past goed in een warm, gezellig interieur. Door gebruik van kleurolie of lak kan je de vloer eenvoudig aanpassen aan je interieur. Het is verstandig om de vloerkleur 2 tinten lichter of donkerder te kiezen dan de kleur van de houten meubelen. Dit zorgt voor een harmonieuze en gebalanceerde uitstraling.

Conclusie

Het kiezen van de perfecte parketvloer voor jouw nieuwe woning hangt af van verschillende factoren zoals de stijl van je interieur, de gewenste kleur en het patroon. Door rekening te houden met deze aspecten en te kiezen voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke Eerlijke  vloer, creëer je een tijdloze basis voor je woning die generaties lang meegaat. Een Eerlijke vloer biedt veelzijdigheid en charme, en past zich moeiteloos aan aan veranderende interieurs en stijlen. Investeer in kwaliteit en geniet van de warme en natuurlijke uitstraling van een échte parketvloer. Als je van écht hout!