Wat heb je nodig?

Een fijne en functionele werkplek bestaat voor mij uit een bureau, een goede stoel, voldoende werkblad, opbergruimte en groen. Het hoeft niet groot te zijn, als al deze elementen er maar in passen. Bij de een volstaat de keukentafel en bij de ander is een mooie extra plek te realiseren.

Waar plaats je je bureau?

De plaats waar je zit is heel belangrijk. Goed licht is cruciaal en daarom is het fijn om op een plek te zitten met voldoende daglicht. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat mensen liever niet met hun rug naar de deur toe zitten. We kijken liever naar de deur zodat we kunnen zien of er iemand binnen komt. Goed om te weten, maar zeker niet in elke ruimte haalbaar, helemaal niet als de ruimte beperkt is. Vandaar dat een van mijn favoriete werkplekken voor het raam is, maar wel met de deur achter me.

Werkplek, bureau, thuiswerkplek, ruimte, Wonen in de Regio

Het opleuken en functioneel maken van je werkplek

Nu heb ik het geluk dat ik twee werkplekken heb, waarvan ik er een met mijn dochter deel. Daar koos ik niet voor een saaie zwarte bureaustoel, maar een hip beige exemplaar van onze Zweedse vrienden. Een kurkwand voor foto’s. Een leuke opbergbak voor haar kleurpotloden en een kleed zodat haar voeten ook tijdens koelere dagen lekker warm blijven.

Opbergruimte mag natuurlijk niet ontbreken, daarom koos ik voor mijn dochter multifunctionele kastjes waarin zowel deuren als lades zitten. Op de kastjes bleef ruimte over om leuke spullen te etaleren. In mijn eigen kantoor koos ik voor een open stellingkast zodat ik ook nog een en ander kon uitstallen. Zo staan mijn meest gebruikte boeken in de kast. Overige werkspullen bewaar ik uit het zicht en liggen binnen handbereik. Een ladekast is daarvoor ideaal

Positieve effecten van groen

Uit onderzoek blijkt dat groen een positieve invloed op ons welzijn heeft. Geen wonder dat we steeds meer urban jungle in huis terugzien. Dit mag dan ook zeker niet op je werkplek ontbreken. Het beste is uitzicht op groen, maar niet iedereen kijkt op een boom of plantsoen uit. In dat geval kun je ook volstaan met een plantje op het bureau. En dan maak je tussen de middag gewoon een fijne wandeling door het groen, want natuurlijk groen blijft toch het allerbeste voor ons.

Hopelijk heb ik jullie geïnspireerd om voor jezelf een fijn werkplek te creëren. Voor nu wens ik je eerst een heerlijke zomer(vakantie) toe.