Fotografie header: @yor_home_lifestyle | Fotografie: @houtens_huisje

Stap 1: Welke woonstijl past bij jou?

Jouw woonkamer inrichten? Daar kun je pas mee aan de slag gaan als je weet van welke woonstijl jouw hart sneller gaat kloppen. Hou je van minimalistisch, maar sfeervol? Dan kunnen de Japandi of Scandinavische interieurstijl wel wat voor jou zijn. Wil je graag een warm interieur waarin gezelligheid centraal staat, dan is de landelijke stijl waarschijnlijk een match. Maar je kunt natuurlijk ook voor een moderne, hedendaagse look gaan. Werkelijk alles mogelijk en daarom is het goed om te bedenken wat bij jou past.

In dit geval is bijvoorbeeld gekozen voor een hotel chique woonkamer. Dit betekent dat de woonkamer zo is ingericht dat hij aan alle kanten luxe uitstraalt. De sfeer die je ervaart in een heerlijk hotel wordt nagebootst. Dit betekent dat gebruik gemaakt is van rijke materialen, zachte kleuren en een slim lichtplan.

Fotografie: @homestylingbytan | @crea_ria

Stap 2: Bepaal het kleurenpalet

Graag geven we je nog wat meer woonkamer inspiratie door te kijken naar het kleurgebruik. Dit is namelijk erg bepalend voor de overall look van jouw woonkamer. Je begrijpt dat een gele muur een hele andere sfeer oproept dan een wand in een beige tint. Maar hoe zorg je voor een fijne kleurbalans? Houd de kleuren in de woonkamer over het algemeen erg rustig, maar kies een vrolijke accentkleur om het geheel op te leuken. Natuurlijk ligt het er ook aan welke kleuren bij de door jou gekozen interieurstijl passen. Op de rechter afbeelding is bijvoorbeeld gekozen voor aardse tinten die de woonstijl in zijn kracht zet.

Fotografie: @byfrederiqueinterior | @babettevdspoel_living | @blaricumshuisje

Stap 3: Kies het meubilair

Wanneer je de interieurstijl en de kleuren hebt bepaald, wordt het tijd voor één van de leukste dingen; het uitzoeken van de meubels! Misschien krijgen de oude meubels nog een plekje in de nieuwe woonkamer door ze op te pimpen, maar nieuw meubilair laat jouw woonkamer pas echt stralen. (De meubels hoeven niet echt nieuw uit de winkel te komen, misschien zijn ze alleen nieuw in jouw woonkamer).

Heb je een grote ruime woonkamer zoals je op deze twee afbeeldingen ziet? Dan kan een grote hoekbank niet ontbreken! Het ziet er niet alleen super sfeervol uit, maar het is ook erg praktisch! Een heerlijk avondje bankhangen wordt zo wel heel aantrekkelijk. Is de ruimte wat kleiner? Dan biedt de andere afbeelding passende woonkamer inspiratie. Een mooie, kleine bank zal dan ook zeker misstaan. Maar denk ook vooral na over de grootte van het tv-meubel en manieren waarop je spullen netjes kunt opbergen.

Fotografie: @byfrederiqueinterior | @bij_spiertje_thuis

Stap 4: Woonkamer decoratie

Als je deze stappen doorlopen hebt, ben je vast al heel blij met de nieuwe look van jouw woonkamer. Toch kan het nog beter! It’s time to get creative en kies de decoratie van de woonkamer uit. Van een leuke vaas, een mooi rond vloerkleed of een chique woonkamer lamp, je kunt alle kanten op. Een persoonlijke touch wordt zo aan het interieur toegevoegd.

Graag delen we een paar leuke ideeën:

  1. Maak gebruik van de muren. Hang bijvoorbeeld grote lijsten op, kies voor een mooie spiegel zodat de ruimte groter lijkt of ga, zoals op de rechter afbeelding, voor sfeervolle houten wandpanelen.
  2. Zet accessoires in groepjes neer. Zo maak je jouw eigen stilleven en voorkom je dat de woonkamer te druk oogt.
  3. Zie verlichting ook als decoratie. Op deze manier maakt de verlichting ook echt onderdeel uit van het interieur en ziet jouw woonkamer er ook s’ avonds erg sfeervol uit.

Fotografie: @huisje133 | @wijnhuisje

Meer dan woonkamer inspiratie?

Hopelijk hebben we je genoeg woonkamer inspiratie gegeven om zelf aan de slag te kunnen gaan. Gebruik deze tips als uitgangspunt, maar geef er vooral ook een eigen draai aan. Jij bent uiteindelijk degene die dagelijks de woonkamer inloopt, het is dan ook belangrijk dat jij je er thuis voelt!

Psst… Opzoek naar nog meer inspiratie? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk ook onze andere blogs