Woon-werkverkeer wordt gezien als een belangrijke factor bij het kiezen van een locatie van een nieuwe woning. Misschien maakt het jou niets uit om een stukkie te rijden, zolang je maar in jouw droomhuis woont. Of ben je liever minder lang onderweg vanuit werk en kies je daar de locatie van jouw woning op uit. Onderschat niet dat iedere dag een aantal uur reizen behoorlijk vermoeiend kan zijn. Neem je dat voor lief? Bekijk dan de regels voor woon-werkverkeer 2020 en bekijk over de reiskostenvergoeding waar je recht op hebt. 

woonwerk verkeer, kilometervergoeding, wonen in de regio

Reiskostenvergoeding eigen vervoer

Reizen van en naar je werk brengt kosten met zich mee waar je niet altijd zelf voor op hoeft te draaien. Als je geen uitzondering in je CAO hebt, kan een werkgever jou belastingvrij €0,19 per kilometer geven voor woon-werkverkeer en dienstreizen. Ook als je geen auto hebt als vervoersmiddel. Let op tijdens je onderhandeling over de reiskostenvergoeding. In sommige CAO’s is berekend dat je tot €0,32 per kilometer kunt ontvangen. Je betaalt in dat geval wel belasting over die extra €0,13 per kilometer, omdat dit bedrag bij je inkomen wordt geteld. De reiskostenvergoeding geldt vaak voor een maximaal aantal kilometers, dit is bedrijfsafhankelijk en kun je opvragen bij de afdeling P&O. Vaak is het zo dat je de eerste 10 kilometer (enkel) zelf betaald.  

Reiskostenvergoeding openbaar vervoer

Ga je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan heb je ook recht op een reiskostenvergoeding. Hiervoor zijn meerdere manieren. Zo kun je bijvoorbeeld je ov-jaarkaart of ov-abonnement volledig laten vergoeden door jouw werkgever. Of je kiest ervoor om alle losse gemaakte reizen belastingvrij in te dienen als declaratie. Het is maar net wat jij met jouw werkgever overeenkomt.  

Reiskostenvergoeding combinatie

Reis je deel met eigen vervoer en deels met het openbaar vervoer? Daar zijn ook nog mogelijkheden in. Je ontvangt bijvoorbeeld de volledige reisafstand met een vergoeding van €0,19 per kilometer (of meer). Of je werkgever vergoedt de werkelijke kosten van het openbaar vervoer én de €0,19 per kilometer (of meer) die je met je eigen vervoer hebt afgelegd.