Wanneer je een huis gaat kopen heb je altijd een notaris nodig. Deze neutrale partij regelt de geldzaken en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Dit is maar goed ook, want het gaat tijdens het kopen van een huis over flinke geldbedragen en niets mag mis gaan! Maar wat houdt dit precies in? Waar is een notaris allemaal bij betrokken? En waarom is een notaris verplicht? Je vindt het antwoord op deze vragen in dit artikel.

Stap 1: Het koopcontract

Om ervoor te zorgen dat de overdracht soepel en volgens de regels verloopt zal eerst een koopcontract opgesteld moeten worden. Meestal neemt de makelaar dit voor zijn rekening, maar je kunt hier ook de notaris voor inschakelen. Het contract komt uiteindelijk toch bij deze partij te liggen zodat ze het op kunnen sturen naar het Kadaster. Dit zorgt ervoor dat het voor derden duidelijk is dat de woning verkocht is. Ook ben je hierdoor beschermd tegen eventuele beslaglegging op je woning.

Stap 2: De waarborgsom

Wanneer de koopovereenkomst is ondertekend is het tijd om je bezig te houden met de waarborgsom. Dit bedrag dien je te betalen als je op het laatste moment toch van de koop afziet. Dit bedrag moet, voor een bepaalde datum, op de derdengeldrekening van de notaris worden gestort. Dit is een soort van garantie voor de verkoper dat de koop daadwerkelijk doorgaat. De kosten van de waarborgsom gaan naar de notaris, omdat dit een neutrale partij is en zo alles in de gaten kan houden.

Stap 3: De leveringsakte

Daarnaast stelt de notaris ook de leveringsakte op. Met deze akte word jij eigenaar van de woning op de overdacht datum. Deze wordt opgesteld aan de hand van de eerder gemaakte koopovereenkomst. De notaris controleert de kleine lettertjes waardoor onjuistheden meteen opgelost kunnen worden en hij doet een background check naar jouw achtergrond en die van de verkopende partij. In de akte van levering staat verder beschreven wie het huis koopt en met welke verdeling. Ook dit wordt na goedkeuring weer bij het Kadaster ingeleverd.

Stap 4: De hypotheekakte

Ook moet er nog een hypotheekakte opgesteld worden voor de koper en de bank. Hierin staat de grootte van de hypotheek, op welke woning dit gevestigd is en anderen voorwaarden meespelen. Let op: de kosten die je maakt voor een hypotheekakte bij de notaris zijn fiscaal aftrekbaar, andere kosten helaas niet. Wanneer ook deze akte ingeschreven staat bij het Kadaster ben je eigenaar van de woning geworden!

Onpartijdig

Een notaris is dus verplicht omdat hij door een onpartijdige bril naar de koop kijkt. Dit betekent dat een notaris genoeg te doen heeft en dat hij vaak een erg drukke agenda heeft. Begin daarom op tijd met het zoeken naar een fijne notaris, die je overal bij kan helpen.