Dat duurzaamheid een hot topic is binnen de woningbranche zal voor niemand een verrassing zijn. Vrijwel iedereen doet zijn/haar best om zo duurzaam mogelijk te wonen. De termen ‘Nul op de Meter’ en ‘energieneutraal’ heb je dan ook vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat houdt dit precies in, zit er een verschil in en wat betekent dit voor jou? Op deze vragen geven we je graag antwoord!

Gebouw gebonden of gebruikers gebonden?

Om te begrijpen wat ‘Nul op de Meter’ en ‘energieneutraal’ precies inhouden moet je eerst weten wat gebouw gebonden en gebruikers gebonden energieverbruik betekent.

  • Gebouw gebonden energiegebruik:

Dit gaat over het energieverbruik dat direct afhankelijk is van hoe de woning eruit ziet en hoe het werd gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming.

  • Gebruikers gebonden energieverbruik:

Hierbij wordt rekening gehouden met de apparaten die de bewoners zelf meenemen in een gebouw. Bijvoorbeeld een wasmachine, een koelkast of een computer.

Wat is een ‘Nul op de Meter’ woning?

Zoals je misschien al wel zou vermoeden betekent een ‘Nul op de Meter’ woning, ook wel NOM woning, dat het huis op jaarbasis gemiddeld een totaal energieverbruik van nul heeft. Dit moet te zien zijn op de energiemeters van de woning. Dit betekent dat er in een jaar tijd evenveel energie wordt opgewekt als dat wordt verbruikt. Er wordt rekening gehouden met een aantal zaken, deze zijn dan ook van belang om een ‘Nul op de Meter’ woning te realiseren.

  • Een goed isolatiepakket
  • De toepassing van drievoudig glas
  • De toepassing van zonnepanelen
  • Vloerverwarming
  • Het goed luchtdicht zijn van een woning
  • Een elektrische warmtepomp en een lagere temperatuurverwarming
  • Mechanische verwarming

Kun je een vinkje zetten achter al deze voorwaarden? Dan is de kans groot dat jouw huis een NOM Woning is!

Wat is een energie neutrale woning?

Energieneutraal wonen houdt in dat het huis geen of erg lage energiekosten heeft. Een energie neutrale woning verbruikt niet meer energie dan dat het zelf opwekt. Er is dus een bepaalde balans nodig tussen het verbruik en de energie die je tot je beschikking hebt. Daarom is het belangrijk om jouw energieverbruik zo laag mogelijk te houden en de energie die je nodig hebt zo duurzaam mogelijk op te wekken. De zaken die hierbij komen kijken komen eigenlijk één op één over met de voorwaarden die eerder bij een ‘Nul op de Meter’ woning werden benoemd. Nu horen we je afvragen; waar zit het verschil dan in?

Wat is het verschil?

Het verschil tussen een ‘Nul op de Meter’ woning en een energie neutrale woning zit hem in gebouw- en gebruikers gebonden energieverbruik. Een NOM woning wekt zowel het gebouw gebonden als de gebruikers gebonden energie op. Dit betekent dat over het volledige jaar precies zoveel energie wordt opgewekt als dat er gebruikt wordt. Een energieneutraal huis wekt alleen de gebouw gebonden energie zelf op. En dat betekent dat verschillende aspecten hier niet in mee genomen worden, maar ook dat er energie aan het einde van het jaar over kan blijven.

Hoe toon je dit aan?

Wil je gebruik maken van verschillende rentes? Dan is het belangrijk dat je aan kunt tonen dat jouw huis een NOM woning is. Er moet dan sprake dus sprake zijn van gebouw en gebruikers gebonden energieopwekking. Gaat het over een al bestaand huis? Dan moet je vaak een indexrapport aanleveren, waarin staat dat het echt een NOM woning is. Maar is het een nieuwbouwwoning, dan zou je als het goed is een energieprestatiecertificaat moeten hebben, waarmee je het kunt aantonen.

Verduurzamen

Kortom , je kunt bijna niet meer om het verduurzamen van jouw woning heen. Je kunt namelijk ook veel kortingen krijgen op het verduurzamen van het huis. Maak daar dan ook gebruik van, want zo kun je op de lange termijn erg veel geld besparen en je draagt natuurlijk ook jouw steentje bij voor het milieu.