Al zouden we het willen, we kunnen tegenwoordig niet meer om het verduurzamen van ons huis heen. Niet alleen worden steeds meer mensen zich bewust van het milieu en zijn ze opzoek naar manieren om de impact te verminderen, er worden ons ook steeds meer regels opgelegd vanuit de overheid. Op deze manier hopen zij dat nog meer mensen de voordelen van verduurzaming in zullen gaan zien. Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan het milieu? Dan zijn daar erg veel verschillende manieren voor. Je zou onder andere kunnen kiezen voor zonnepanelen, maar steeds meer mensen overwegen ook een warmtepomp. We vertellen je hier dan ook graag meer over.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een, op elektriciteit werkend, duurzaam alternatief voor een gasketel. Dit houdt in dat de warmtepomp slim gebruik maakt van alle aanwezige warmte in een bepaalde bron en dit vervolgens omzet naar energie. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden om nog meer energie op te wekken, zodat uiteindelijk minder elektriciteit gebruikt wordt en er energie bespaard kan worden.
De werking van een warmtepomp
In de basis is de werking van een warmtepomp heel eenvoudig, en we zullen het complete verhaal dan ook zo eenvoudig mogelijk proberen te houden. Een warmtepomp pompt warmte. Net als een koelkast haalt de warmtepomp warmte uit zijn omgeving. In de koelkast wordt deze warmte onttrokken aan de binnenkant, zodat de temperatuur in de koelkast daalt. Een warmtepomp werkt op dezelfde manier, maar bij dit systeem wordt de warmte aan de buitenlucht onttrokken waardoor het dus binnen warmer wordt.
Waaruit bestaat een warmtepomp?
Een warmtepomp bestaat onder andere uit een buitenunit en die staat, heel verrassend, buiten. Deze unit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft dit door aan de binnenunit, in het huis. De binnenunit gebruikt de warmte om water, voor de verwarming of kraan, op de gewenste temperatuur te krijgen. In de warmtepomp boiler wordt al het warme tapwater opgeslagen, waardoor dit later alsnog gebruikt kan worden. Daarnaast kun je op de pomp ook vloerverwarming en convectors aansluiten, zodat je er optimaal van kunt genieten!
Wat kost een warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is de pomp waar we het al de hele tijd over hebben. Deze pomp haalt zijn warmte dus uit de buitenlicht en de kosten hiervoor liggen tussen de €4.000 en €6.000 inclusief installatie. Hoe snel je deze kosten terugwint, hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de isolatie van jouw woning. Gelukkig is er ook subsidie te verkrijgen voor het installeren van een warmtepomp, dit is natuurlijk positief voor de terugverdientijd!