All about neutrals

In een Scandinavisch interieur werken ze graag met een kleurenpalet dat opgebouwd is uit natuurlijke tinten. Denk hierbij aan veel wit, zwart, bruin en grijstinten. Ze vormen dé basis in een Scandinavisch interieur. Een kleurenpalet is dus key! Het geeft je houvast tijdens het uitzoeken van je meubilair en het stylen van je interieur.

Wooden details

Ook houten elementen mogen niet ontbreken. Dit kan je op verschillende manieren terug laten komen, bijvoorbeeld met een houten vloer. Mijn favoriet? De Hongaarse punt. Prachtig motief en nét anders dan een visgraat vloer. Bij het leggen van de vloer worden de planken onder een hoek van 45 of 60 graden geplaatst. Hierdoor liggen de planken in een -de naam zegt het al- punt. Wellicht geef je de voorkeur aan een iets praktischere vloer. Kies dan voor een strakke gietvloer in een neutrale tint en combineer dit met een mooie houten eettafel. Bij het smeren van deze vloer kun je vaak zelf bepalen hoe druk je deze wilt hebben. Ga je voor veel of weinig ‘strepen’?

Shine bright

Up next? Licht. Misschien wel het belangrijkste element in een Scandinavisch interieur. De zon gaat er immers een stuk eerder onder dan hier. Persoonlijk heb ik een zwak voor natuurlijke lichtinval en grote raampartijen. Daar is niet elk huis mee gezegend, helaas. Een lichtplan kan ervoor zorgen dat je de juiste sfeer creëert. Ga je een huis bouwen of een bestaand huis verbouwen? Kijk hier dan goed naar en schakel eventueel de hulp van een professional in! Qua verlichting zou ik zorgen voor de juiste balans: een lamp op voet, eyecatcher van een hanglamp of wat kaarsen. Sfeer gegarandeerd.

Design lovers

Zo noem ik de Noorderlingen ook wel. Het is ontstaan in de vijftiger jaren en je ziet het voornamelijk terug in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Scandinavisch design kun je herkennen aan de hoogwaardige kwaliteit, functionaliteit en simplistische ontwerpen. Praktisch meubilair meets sfeervolle decoratie. Mijn vriend en ik hebben recent ons huis verbouwd. We hebben gekozen voor een keuken met zwart houten kasten, een lichtgrijs composieten blad en een beige gietvloer. Scandi style. Al geeft de blender het geheel wel een knipoog.

Ik ben heel nieuwsgierig welke elementen van een Scandinavisch interieur jij herkent uit je eigen interieur of welke je hieraan zou willen toevoegen. Anyway, snel meer over deze strakke stijl!