Wat zijn vaste planten eigenlijk?

Vaste planten of ook wel bodembedekkers zijn planten die dicht op elkaar groeien en op die manier de bodem bedekken. Dat heeft in elk geval een belangrijk voordeel, namelijk dat het onkruid in jouw tuin haar weg niet kan vinden. Doordat het zo dik op elkaar groeit komt het namelijk niet tussen de andere wortels.

Het belangrijkste kenmerk van een vaste plant is dat deze in de winter bladerdood worden. Dat betekent dat de bladeren, net als eigenlijk aan een gewone boom, verdorren. Maar de wortels van de plant blijven leven. Wanneer je het jaar erna in het voorjaar de tuin weer in komt, zal je zien dat al deze planten gewoon weer bloeien. Sterker nog, vaak zijn ze gegroeid en komen ze gezonder de grond uit.  Daarnaast hebben vaste planten nog een hoop andere voordelen.

Vaste planten zijn op heel veel momenten in het jaar in bloei. Het ligt er natuurlijk aan welke soort plant je hebt, maar je hebt vaste planten die in het voorjaar beginnen met bloeien, die in de zomer tot uiting komen of die pas later in de herfst hun bloemen laten zien. Als je ervoor zorgt dat je een verscheidenheid aan vaste planten in je tuin plaatst, kan je er dus voor zorgen dat jouw tuin het hele jaar in bloei staat. Bovendien zijn er veel vaste planten die wintergroen zijn. Dat betekent dat deze ook in de winter gewoon groen blijven en op die manier behoud je dus kleur in de tuin.

Wat nou als je geen achtertuin hebt?

Ook wanneer je geen achtertuin hebt is het mogelijk om vaste planten in huis te nemen. Een groen dak is een heel goed voorbeeld van een plek waar deze alsnog in de grond kunnen worden gezet. Een van de beste planten die je hiervoor kan gebruiken is de sedum cassettes. Dit is een vette plant die je op een zogenaamd sedumdak kan plaatsen. Vaak kan je dit soort cassettes helemaal kant en klaar aan huis geleverd krijgen. Jouw sedumdak is daardoor in een mum van tijd klaar.

Een paar voordelen van een sedumdak zijn in elk geval dat het bijdraagt aan de biodiversiteit en dat het veel water opslaat. Dat laatste is van grote waarde, omdat het de druk op riolen kan verlichten. Daarnaast zorgt het voor een hoger rendement op je zonnepanelen, en kan het de waarde van jouw huis een stuk meer verhogen. Ook is het goed voor de lucht en je kan het dak makkelijk zelf aanleggen.