Op deze oververhitte woningmarkt is het lastig om aan een woning te komen. Je zou zeggen dat we dan een expert inschakelen, maar niets is minder waar. Veel mensen vinden een aankoopmakelaar iets van vroeger. De makelaar ging dan voor jou op zoek naar een huis dat paste bij jouw wensen en budget. Tegenwoordig kun je dat prima zelf door websites als Funda. Toch is een aankoopmakelaar in deze overspannen woningmarkt geen gek idee. Om antwoord te geven op de vraag ‘waarom een aankoopmakelaar’ spraken we met Bart uw makelaar uit Tilburg.

Woning kopen

De ontwikkelingen op de woningmarkt gaan razendsnel. In april van dit jaar gingen vier op de vijf woningen boven de vraagprijs weg. Vorig jaar was dit nog de helft. Om toch een kans te maken kan het inschakelen van een aankoopmakelaar een oplossing zijn. Bart geeft aan dat er verschillende mogelijkheden zijn. Wil je dat de makelaar voor jou op zoek gaat en overal mee naartoe gaat of wil eerst zelf kijken en pas bij een tweede bezichtiging de makelaar meenemen?

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Het antwoord op de vraag ‘waarom een aankoopmakelaar’ is lastig. Naast advies kan een aankoopmakelaar ook rust bieden in deze tijden. De makelaar kijkt onder andere naar de bouwkundige staat, de locatie/omgeving, referentieobjecten, recente verkopen, helpt je met het juridische gedeelte en ga zo maar door. Op deze manier weet je zeker dat alle belangrijke punten zijn meegenomen. Daarnaast kun je altijd bij de makelaar terecht. Heb je een dringende vraag of kom je ergens niet helemaal uit? Vraag dan wat je makelaar hiervan vindt. Het is altijd fijn om een professionele en objectieve blik op bepaalde zaken te hebben.

Voordelen aankoopmakelaar

Naast bovengenoemde zaken zorgt een aankoopmakelaar ook voor het contact met de verkoopmakelaar. Doordat je dagelijks bezig bent met je vak weet je hoe een makelaar graag een voorstel wil ontvangen. Naast een mooi bedrag zijn voorwaarden en een juiste onderbouwing/aanvulling ook van belang. Tevens weet de verkopend makelaar dat je als aankoopmakelaar je opdrachtgever goed gescreend hebt wat voor een grotere zekerheid kan zorgen.

Nadelen aankoopmakelaar

Het nadeel van een aankoopmakelaar kan zijn dat de concurrent een hoger bod doet. De aankoopmakelaar baseert het bod op basis van wat hij denkt dat de woning waard is en wat er mogelijk geboden gaat worden. Iemand die dit inzicht niet heeft, roept dus zelf een bedrag.  Omdat de markt zo gespannen is betekent een aankoopmakelaar dus niet meteen dat je altijd prijs hebt. Het starterssegment is momenteel het lastigste om aan te kopen omdat daar de meeste spanning en uitschieters tussen zitten.  Hoe hoger het segment hoe meer de spanning vaak afneemt en hoe meer de aankoopmakelaar een meerwaarde heeft.

Het antwoord op de vraag ‘waarom een aankoopmakelaar’ is dus dubbel. Aan de ene kant neemt het voordelen met zich mee, maar je kan nog steeds overboden worden. Uiteindelijk moet je dus de juiste combinatie hebben en dan word je pas de koper.