
OZB belasting
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten belastingen. Jij als woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n mooie blauwe envelop op de deurmat: de OZB. OZB staat voor onroerendezaakbelasting, ook wel OZB-belasting genoemd.
Lees meer...
Je hebt je eigen huis gekocht! Dat is zeker een feestje waard; wel drie! Maar daarna mag je wel even je hand op de knip houden. Woningeigenaar zijn is vooral heel erg duur. Je vaste lasten bestaan namelijk niet enkel uit het betalen van je hypotheek en gas, water en elektriciteit. Daar komt helaas nog veel meer bij. Zo moet je ook betalen voor het gebruik van het riool. Daarnaast kan het goed zijn dat je per leging betaalt voor je afvalcontainer. En in een gemeente ‘mogen’ wonen kost je ook weer geld. Ai... Deze vaste lasten worden vaak eenmalig geïnd en dus betaald voor een geheel jaar. Als je een huis koopt, heeft de vorige eigenaar dus vaak recht op terugbetaling van een gedeelte. Dat geld moet jij dan aan de koper betalen. Lees hieronder om welke vaste lasten het gaat.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten belastingen. Jij als woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n mooie blauwe envelop op de deurmat: de OZB. OZB staat voor onroerendezaakbelasting, ook wel OZB-belasting genoemd.
Lees meer...Als nieuw huiseigenaar krijg je te maken met veel dingen waar je wellicht nog nooit van had gehoord op jouw bordje terecht. Een voorbeeld hiervan is de Rioolheffing. Deze belasting wordt door de overheid ingezet om riolering en water toevoer en afvoer te regelen. Hoeveel je dit gaat kosten lees je in dit artikel!
Lees meer...Eén van de belastingen waar je rekening mee moet houden wanneer je huiseigenaar wordt is de afvalstoffenheffing. In dit artikel vind je meer informatie over de hoogte van deze belasting, wat er precies mee wordt bedoelt, wie er betaald en of je het terug kunt vragen!
Lees meer...Iedereen maakt gebruik van Nutsvoorzieningen, hiermee bedoelen we gas, water en licht. Hierover gelden strenge regels omdat het van openbaar en algemeen nut is. Hoe dit precies geregeld is lees je in dit artikel. Ook geven we je graag nog wat tips mee!
Lees meer...Als nieuw woningeigenaar wordt het tijd om jouw steentje bij te dragen en de gemeentelijke belastingen te betalen. Deze belastingen verschillen per gemeente maar komen op hetzelfde neer; de gemeente gebruikt het geld dat ze hiermee krijgen om bepaalde voorzieningen te waarborgen!
Lees meer...Wanneer je gaat verhuizen wil je natuurlijk niet opdraaien voor de vasten lasten die je al hebt betaald voor je oude woning. Gelukkig is het mogelijk om dit, met behulp van de notaris, te verrekenen zodat je niets te kort komt. Verrekenen telt niet alleen voor de gemeentelijke belastingen, maar ook voor de nutsvoorzieningen.
Lees meer...Iets waar je niet zo snel aan denkt, maar wel kosten zijn die je ook op je bord krijgt is de waterschapsbelasting. Met dit geld worden bijvoorbeeld dijken gebouwd en sloten aangelegd, maar het zorgt er ook voor dat de waterstand en waterkwaliteit goed blijft. Het levert ook jou voordelen op!
Lees meer...