Allereerst, hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Het uitzoeken van een goedkope kledingkast begint echt bij het opmeten van de beschikbare ruimte en niet andersom. Is jouw ruimte enigszins beperkt, kies dan voor schuifdeuren in plaats van openslaande deuren. Openslaande deuren zijn nostalgisch van aard, maar echt minder praktisch helaas. Houd er ook rekening mee dat je minimaal 80 cm. loopruimte overhoud rondom de kledingkast. Kies jij graag voor één of meerdere spiegeldeuren? Zorg er in dat geval voor dat je minimaal 1.20 meter overhoud rondom je kledingkast. Kleding passen lukt namelijk niet goed wanneer je erg dicht op de spiegel moet staan. Voor een goed overzicht sta je minstens een meter van de spiegel af.

Wat moet er in je kledingkast opgeborgen kunnen worden?

Natuurlijk willen we kleding en ondergoed kwijt kunnen in een kledingkast. Maar wat moet er nog meer in kunnen? Wil jij ook je schoenen kunnen opbergen, handdoeken en beddengoed? En hoeveel lades en planken heb je hiervoor nodig? Want we hangen natuurlijk niet al onze kleding op. Is het daarnaast de bedoeling dat jouw partner de kledingkast ook gebruikt? In dat geval is een duo indeling prachtig, dus aan beide zijden hetzelfde aantal lades, planken en roedes.

Jouw budget

Mooie kledingkasten kun je al vrij voordelig kopen. Zo zijn er goedkope kledingkasten die net zoveel comfort bieden als duurdere varianten. Het prijsverschil zit hem vaak in de gebruikte materialen. Moderne kledingkasten zijn vaak van fineer en/of spaanplaat gemaakt en dat is eigenlijk goed nieuws. Want fineer is veel voordeliger dan massief hout, waardoor je veel meer keuze overhoud. Oriënteer je daarom bij diverse woonwinkels op prijs en aanbod, zo weet je zeker dat je de beste prijs/ kwaliteitsverhouding gevonden hebt. Nog een bijkomstig voordeel van spaanplaat is het lichte gewicht overigens. Ideaal indien je trappen zult moeten lopen met de kledingkast! Bouw je de kast zelf in elkaar, dan is hij ook weer gemakkelijk uit elkaar te halen bij een verhuizing.

De huidige generatie kledingkasten kennen diverse praktische indelingen. Zo beschikken de meeste kasten over een spiegeldeur aan de binnen-0f buitenzijde. Vrijwel alle kledingkasten zijn voorzien van schuifdeuren; zeer praktisch en ruimtebesparend. Je kunt kiezen voor kledingkasten gecombineerd met houtlook en metaal look, of juist voor de lichtgrijs getinte kledingkasten met dubbele spiegeldeuren. Dankzij de spiegeldeuren oogt de slaapkamer ook nog eens veel ruimer! Opvallend is dat het design van vrijwel alle kledingkasten opvallend modern oogt. Nostalgische kledingkasten tref je nog maar zelden aan.