Ga je verhuizen? Dan is gas, water, licht afsluiten een must. Zeker in deze tijd is het belangrijk om dit goed geregeld te hebben. Het zijn de belangrijkste voorzieningen die je nodig hebt in huis en als je niet oplet stijgen de kosten de pan uit. Dit is dan ook een van de redenen om hierop te besparen. Daarnaast willen we natuurlijk ook allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu en dat doe je simpelweg ook door te besparen op gas, water en licht. In dit artikel gaan we graag wat verder in op het bewust om gaan met water. Hoe doe je dit en wat levert het op? Je leest het hier!

Hoeveel water verbruiken we?

Hoeveel liter water per dag gebruiken we precies? Dit is waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie zou verwachten, want gemiddeld verbruiken we in Nederland ongeveer 124 liter water per dag. Je vraagt je nu vast af waar we dit allemaal voor gebruiken. Allereerst drinken we gemiddeld 1,8 liter kraanwater per dag, daarnaast gebruik je ongeveer 60 liter per douchebeurt, voor het wassen bij de wastafel en het poetsen van je tanden kom je ongeveer uit op 4 liter en wanneer je een wasje draait wordt gemiddeld 57 liter water gebruikt. Zo kom je al gauw op 124 liter.

Wat kost een kuub water?

We verbruiken dus allemaal best wel wat water, maar hoeveel kost het ons uiteindelijk? Drinkwater kost in 2023 €1,03 per kubieke meter. 1 kubieke meter is 1.000 liter water. Dit lijkt in eerste instantie misschien niet zoveel, maar als je het over een jaar uit gaat rekenen, kom je toch op een aardig bedrag uit. Daarnaast betaal je ook nog vaste kosten zoals de belasting op leidingwater en btw.

5x tips om water te besparen

Dit kan natuurlijk allemaal wel wat minder, daarom geven we je een aantal tips om praktisch en verantwoord met water om te gaan. Ze zijn allemaal makkelijk uit te voeren en uiteindelijk zal je hier voordeel uit halen!

  • We beginnen met een simpele tip: douche korter. Gebruik hiervoor een wekker of een zandloper en er zal minder water verloren gaan. Je kan ook kiezen voor een waterbesparende douchekop. Hiermee kun je tot wel 50% besparen.
  • Hergebruik servies. Thuis kan je bijvoorbeeld best opletten hoeveel glazen je gebruikt. Minder glazen betekent natuurlijk minder afwas en minder waterverbruik.
  • Vul de wasmachine goed. Hoe meer je in je wasmachine stop hoe efficiënter je wast. Daarnaast is het ook slim om grondig naar jouw was te kijken, is het echt nodig om die ene broek te wassen of kan hij nog wel een dagje mee…
  • Vang koud water op. Het duurt vaak even voordat de kraan warm wordt, gebruik dit water om bijvoorbeeld de planten water te geven.
  • Om water in de tuin te besparen, kun je beter een gieter dan een tuinslag gebruiken. Hiermee besproei je de planten veel gerichter.